Boris Bajić: O glupacima

Boris Bajić: O glupacima

Sasvim je svejedno da li sam bilmeza sreo u banci, u prodavnici, da li sam ga gledao na tribini vladajuće stranke ili čitao o njemu u dnevnim novinama; kad naletim na glupaka toliko se iznerviram, da mi pritisak skoči na 220 sa 160.

Svega ima pod kapom nebeskom: lijepih i ružnih; talentovanih i netalentovanih; vrijednih i lijenih; prosvećenih i čitalaca “Informera”. Mislim, znate to i sami. Ljudi se rađaju sa nekim osobinama ili karakternim crtama na koje prosto ne mogu da utiču.

Čovjek odgojen u zdravoj, tradicionalnoj porodici, naučen da poštuje i cijeni istinske vrijednosti, te uvažava međusobne razlike, ujedno je i čovjek koji ne osuđuje druge na osnovu njihovog fizičkog izgleda, karakternih crta, boje kose i tome sličnog.

Ja, recimo, nisam takav čovjek.

Ja kad sretnem nekog upadljivo glupog, prosto ne mogu da se iskontrolišem. Znam da osoba ne može da utiče na sopstvene umne kapacitete, evo, i sam bih volio da sam pametniji, ali nisam i ne mogu to da promijenim, ali džaba. Sasvim je svejedno da li sam bilmeza sreo u banci, u prodavnici, da li sam ga gledao na tribini vladajuće stranke ili čitao o njemu u dnevnim novinama; kad naletim na glupaka toliko se iznerviram, da mi pritisak skoči na 220 sa 160.

Evo, na primjer, čitam maloprije tekst o stanovitom M.J., odgovornom licu preduzeća “Bau-prom” iz Šamca, koji se tereti da je “prikazivanjem neistinitih podataka o količini izvađenog prirodnog šljunka i pijeska na području opština Šamac i Modriča oštetio budžet Republike Srpske u iznosu od 176.504 KM.”

U nastavku piše da je gore navedeni u periodu od, obratite pažnju na ovaj podatak, trebaće nam kasnije, jula 2010. do kraja aprila ove godine, vršio eksploataciju prirodnog šljunka i pijeska iz vodotoka rijeke Bosne na području opština Šamac i Modriča, u ukupnoj količini od 155.857,97 kubnih metara.

„Prilikom sačinjavanja izvještaja o količinama eksploatisanog šljunka i pijeska Javnoj ustanovi ‘Vode Srpske’, M.J. je prijavio samo količinu šljunka i pijeska eksploatisanog u..“ zapamtite i ovaj podatak, „… 2011. godini, dok razliku između ukupno prodatih i prijavljenih količina od 118.670 kubnih metara nije prijavio, obračunao, ni uplatio vodnu taksu“.

Mene da se pita, gore navedenog M.J. bi se strijeljalo još sutra pred zoru i zakopalo u plitkom grobu. Ne zato što je oštetio budžet Republike Srpske, razumije se, tom logikom bismo ostali bez kompletne Vlade i užih im saradnika; svi kradu pa nek krade i on. Moji su razlozi kud i kamo primitivniji, površniji i nečovječniji.

Ja bih ga dao strijeljati samo zato što je glupak. Eto, takav sam ja čovjek. Skratio bih mu muke samo da ga onemogućim da razmnožavanjem kontaminira ostatka planete svojom glupošću.

Vidite, ta sorta krezubih konjokradica, koje, uslijed opšteg smanjenja upotrebe konja u saobraćaju, prelaze na krađu prirodnog šljunka i pijeska, svojom glupošću dovode u opasnost, kako svoje neposredno okruženje, tako i cjelokupnu populaciju određene regije.

Uzmimo za primjer pomenutog glupaka iz naše priče, M.J. iz „Bau-proma“. Taj je moron, prema saznanjima CJB Doboj, u periodu od 2010. do 2016. godine izvlačio šljunak iz rijeke Bosne na području opštine Šamac i opštine Modriča, pri čemu je prijavio eksploataciju zaključno sa 2011. godinom u ukupnoj količini od 37.187,97 kubnih metara, a potom izvukao još 118.670 kubika mimo znanja nadležnih organa.

Dakle, stanoviti je debil u periodu od 2011. do 2016. godine, nastavio sa eksploatacijom na istom lokalitetu i izvukao četiri puta više prirodnog šljunka i pijeska nego što je prijavio, čime je trajno oštetio korito rijeke Bosne na pomenutom lokalitetu, odnosno, na području opštine Šamac i Modriča.

Ako vam zvuči poznato to „korito rijeke Bosne na području Šamca i Modriče“, a ne možete da se sjetite odakle, jer, zašto bi bilo ko ko ne radi u „Vodama Srpske“ ili izvlači šljunak razmišljao o koritu Bosne na području Šamca i Modriče, pomoći ću vam malo: maj 2014.

Maja 2014. godine, Bosna se izlila iz svog korita na području opština Šamac i Modriča i izazvala katastrofalne poplave. Stotine porodica su ostale bez domova, materijalna šteta je nesaglediva, a posljedice neće biti otklonjene u potpunosti u narednih dvadeset godina, ako i tada.

Na ovom bi mjestu bolji čovjek od mene zapisao nešto poput: „ne kažem ja da je M.J. svojom glupošću izazvao poplavu, nego samo..“ pa neko objašnjenje. Ali, j.. ga, ja nisam taj čovjek.

Ja sam toliko ogrezao u svojoj mržnji prema glupom da što više čitam koliko je šljunka ovaj glupak izvukao mimo znanja nadležnih organa, to samog sebe više uvjeravam da bi korito Bosne izdržalo da ga dejstvo ovog sjecikese nije trajno oštetilo. Toliko sam zao.

A kao što rekoh, nisam ni pretjerano pametan. Mislim, šta ja realno mogu da znam koliko šljunka može ili ne može da se izvadi iz neke rijeke, bez da se ugrozi njeno korito. Kako ja mogu da znam da li je on ukrao baš 118.670 kubika ili više, odnosmo manje od toga.

Ali neko drugi zna. I neko drugi treba da se bavi time. I da kazni M.J. u skladu sa nalazima.

No, sreća prati glupe, a i svijet je, za razliku od mene, kud i kamo čovječnije mjesto, što potvrđuje optužnica protiv M.J. koja ga tereti za neplaćanje poreza i vodne takse, dakle, štetu nanesenu budžetu u iznosu od 176.504 KM. I to je to.

Ali nemojte da se bavimo Tužilaštvom.

Pritisak počinje da mi skače.

Piše: Boris Bajić

buka

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.