Iz Sirije izbjegao u Sanski Most

Iz Sirije izbjegao u Sanski Most

Dječak Jasin Almardod (12), izbjeglica iz Sirije, odnedavno je novi učenik u odjeljenju šestog razreda Osnovne škole „Mahala“ u Sanskom Mostu, a u protekli petak je zadužio školsku uniformu, đačku torbu, knjige i ostali školski pribor.

Prema riječima direktora Mehe Batića, dječak je upisan prije sedmicu dana i u međuvremenu je prisustvovao nekolicini časove te se upoznao s školskim drugovima.

Batić kaže kako novi učenik potiče iz porodice koja je izbjegla iz ratom zahvaćene Sirije, a u Bosnu i Hercegovinu su stigli preko Kuvajta.

„Upoznali smo njegove roditelje koji su nam rekli kako se namjeravaju duže vrijeme zadržati u Sanskom Mostu. Riječ je obrazovanim ljudima, a majka mališana je nastavnica matematike.“, istakao je Batić.

Prema njegovim riječima, oni nisu željeli mnogo govoriti o svome životu u Siriji te su istakli kako na ovim prostorima žele započeti novi život, a možda pokrenuti i neki biznis.

“U našu zemlju su došli na preporuku jednog Sanjanina, kojeg su upoznali i koji je dugo godina radio u Siriji i on im je preporučio da za život izaberu manji i mirniji grad. Rekli su nam kako su ljudi srdačni i susretljivi, a posebno ih je impresionirala priroda i bogatstvo vodom naših prostora.“, rekao je Batić.

On je dodao kako su ostali učenici lijepo prihvatili novog kolegu te da s njim, za sada, komuniciraju na engleskom jeziku.

Batić je rekao kako će novom učeniku nastavnici posvetiti više pažnje, a za njega će biti organizovana i intenzivna nastava kako bi u što kraćem vremenu savladao naš jezik.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.