Opasnost na pragu: “Jaja smrti” nađena u 12 zemalja EU, u BiH nisu uvožena iz Poljske!

Opasnost na pragu: “Jaja smrti” nađena u 12 zemalja EU, u BiH nisu uvožena iz Poljske!

U Bosni i Hercegovini u ovoj godini nije bilo uvoza jaja porijeklom iz Poljske čije je konzumiranje dovelo do smrti petogodišnjeg dječaka Mirka Vidovića iz mjesta Bregana u Hrvatskoj, potvrdio je za “Avaz” Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH.

Distribucijska lista

Kalaba je na naš upit ima li i je li na bh. tržištu bilo jaja zaraženih salmonelom i jesu li potrošači u opasnosti rekao da mjesta za paniku nema. On je pojasnio da prekogranični promet živim životinjama i hranom animalnog porijekla ova institucija provodi putem granične veterinarske inspekcije. Potvrdio je da, iako u BiH nema spornih pošiljki iz Poljske, granični veterinarski inspektori pojačano kontroliraju uvoz jaja.

– Mi inače ne uvozimo mnogo jaja. Uvozimo jaja iz Srbije, iz koje smo ove godine imali 13 pošiljki. Građani nemaju razloga za strah. Ipak, i pored toga, mi smo preduzeli mjere predostrožnosti i dali uputstvo na granici da se svaka eventualna pošiljka jaja šalje na kontrolu, iz bilo koje da je zemlje. U ovoj godini sigurno nismo uvozili jaja iz Poljske, ali ne mogu reći da ranijih godina nismo. Naše tržište većinom zadovoljavaju domaći proizvođači. Činjenica je da tu inspekcija treba da kontroliše više njihovu proizvodnju kako nam se ne bi desili ovakvi epidemiološki slučajevi trovanja jajima – priča Kalaba.

Drago Sando, pomoćnik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH, kazao je u izjavi za “Avaz” da je ova agencija također iz Ureda za veterinarstvo dobila potvrdu da na tržištu BiH nema otrovnih jaja.

– Agencija za sigurnost hrane je kontaktna tačka BiH, a mi putem Europske agencije za sigurnost hrane EFSA nismo dobili obavijest koja se daje kad je distribucijska lista u pitanju, što znači da je BiH sigurna. Ali, ipak sve smo provjerili s nadležnima i institucionalno pratimo svaki dan ova dešavanja – kazao je Sando.

Povučena iz prodaje

Inače, nakon što je zagrebački “Jutarnji list” otkrio slučaj zaraze peteročlane porodice iz Bregane salmonelom, sa smrtnim ishodom petogodišnjaka, u gotovo cijeloj Evropskoj uniji (EU) zavladala je panika.

Na stotine hiljada jaja zaraženih salmonelom iz Poljske našlo se u 12 od ukupno 28 zemalja EU.

U sistemu RASFF širenje bolesti prijavile su Nizozemska, Francuska, Njemačka, Belgija, Danska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Luksemburg, Švedska, Norveška, Poljska i Hrvatska.

Hrvatska je s tržišta povukla poljska jaja, u drugim zemljama uglavnom prodavana u restoranima i javnim kuhinjama. Ministarstvo poljoprivrede u Hrvatskoj službeno je saopćilo da se sporna jaja, koja su povučena iz prodaje, više neće uvoziti u Hrvatsku.

Strah je prisutan i u Srbiji, no do sada tamo nije potvrđen nijedan slučaj trovanja, niti spornih jaja s farmi iz Poljske.
Godišnje 437 slučajeva trovanja u FBiH!

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, samo u prošloj godini zabilježeno je 437 slučajeva trovanja salmonelom!
Mogući znakovi i simptomi

    mučnina i povraćanje
    bol u stomaku
    proljev
    groznica
    visoka temperatura
    glavobolja
    bolovi u mišićima
    krv u stolici

Najčešće zaražena hrana salmonelom

    sirovo meso, živina i morski plodovi
    sirova jaja – iako se ljuska jajeta čini kao dobar štit od zaraze, neke zaražene kokoši mogu snijeti jaje koje je zaraženo salmonelom prije nego što se štit uopće formira
    voće i povrće – neki svježi proizvodi, posebno oni uvozni, mogu biti nedovoljno ocijeđeni još u polju ili oprani vodom koja je zaražena salmonelom.
    zaraza se, također, može pojaviti i u kuhinji kada sokovi od sirovog mesa i živine dođu u kontakt s voćem ili povrćem.

SAVJET

Stručnjaci napominju da salmonela nije otporna na visoke temperature te navode da ne mogu izdržati zagrijavanje na 70 stepeni Celzija više od dvije minute.

– Salmonelu visoke temperature ubijaju, zato je i bitno da su jaja termički obrađena kod upotrebe, ne samo uvozna nego i naša domaća.

avaz

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.