Uništavaju vozila kojima su teže prekršaje počinili višestruki povratnici

Uništavaju vozila kojima su teže prekršaje počinili višestruki povratnici

U ZDK-u uništavaju  vozila kojima su teže prekršaje počinili višestruki povratnici. Za dvije godine je uništeno 149 automobila, a za 113 se čekaju pravosnažna sudska rješenja.

U policiji su, kažu, zadovoljni rezultatima. Načelnik Sektora uniformirane policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a Esnaf Buza kaže da je u početku bilo određenih problema, ali danas, nakon dvije godine, policija ima sve manje problema. Policija u Zenici djeluje i preventivno. Mjesecima je pojačano njihovo prisustvo na frekventnim saobraćajnicama, jer su nezadovoljni stanjem sigurnosti.

“U tom pravcu, mi smo u proteklom periodu izvršili nabavku više pokretnih, mobilnih uređaja za mjerenje brzine i pojačanim akcijama u zadnjih nekoliko mjeseci mi smo povećali broj prekršajnih naloga”, kaže Buza.

“U susjednom KS-u kantonalno pravosuđe postiže dosta lošije rezultate, sudeći po statistici, iako isti Krivični zakon važi u svim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovdje nema preventivnog prisustva policije, ni na raskrsnici gdje su nedavno stradale dvije studentice”, izvještava Emir Skenderagić, novinar Al Jazeere.

A broj nesreća je mnogo veći. Prošle godine ih je u ZDK-u evidentirano 4.580, a u KS-u 11.475. U ZDK-u je tokom 2015. godine počinjeno 2.729 prekršaja javnog reda i mira, a u KS-u 6.360. Broj uništenih vozila čiji su vlasnici prekršili zakon se ne može porediti, jer u Sarajevu takva praksa, ne postoji objašnjava komesar MUP-a KS-a Vahid Ćosić.

“Što se tiče uništenja, nismo imali. Ali smo imali licitacije, gdje smo, u dogovoru s Općinskim sudom u Sarajevu, pravosnažnim rješenjima oduzeli sredstva izvršenja višestrukih povratnika i zaradili ta sredstva. Ta sredstva su uplaćena u budžet KS-a”, dodaje.

Al Jazeera nezvanično saznaje da su neka od tih prodatih auta na kraju završila kod istih osoba od kojih su oduzeta.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.