Vlada RS skriva plan za smanjenje plata i otpuštanje radnika!

Vlada RS skriva plan za smanjenje plata i otpuštanje radnika!

Strateški plan za smanjenje plata i otpuštanje radnika u javnom sektoru Vlada Srpske čuva u najvećoj tajnosti!

Dokument koji otkriva ko će od radnika uskoro ostati bez posla, a ko bez dela plate čuva se pod ključem ministra finansija.

Plan je usvojen u junu ove godine, a već duže vreme Vlada RS odbija da ga predoči javnosti.

Zoran Tegeltija je jučer priznao da dokument postoji, a njegovu realizaciju najavljuje do kraja godine. Za detaljnije objašnjenje Tegeltija je, kao i do sada, nedostupan. Zanimljivo je da sa dokumentom nisu upoznate ni njegove kolege, objavio je ATV.

Mislim da je to dokument koji forsira Međunarodni monetarni fond u onom smislu da se to zapošljavanje u javnom sektoru ograniči, a to podrazumeva da moramo ovamo razvijati taj realni sektor”, pojasnio je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Iz Vlade nema objašnjenja da li strategija otpuštanja radnika i kresanja plata nosi oznaku tajnosti, a na nekoliko ponovljenih pitanja šalju isti odgovor, u kojem nema ničeg konkretnog. Navode samo to da su opredeljeni da dobiju kredit i provode reforme.

To nije prvi put da vlast od javnosti krije važne strategije, kažu u nevladinom sektoru.

“Svi ovi dokumenti po zakonu o slobodi pristupa informacijama morali bi da budu dostupni javnosti. Nažalost, mi ovde sa Vladom RS već godinama imamo taj trend da se ključni strateški dokumenti nikad ne objavljuju. U strahu da će doći eventualno i do nekakve pobune, pa je onda bolje da na kašičicu daju te informacije držati ih onako veoma generalno, ne ulaziti u detalje, ne govoriti ni o kakvim brojkama”, kaže Ivana Korajlić, iz Transparensi internešenela.

O dokumentu koji predviđa kresanje plata, ministri iz SNSD juče su raspravljali sa predsednikom Srpske Miloradom Dodikom, daleko od očiju javnosti i ostalih kolega.

Prisustvo Milorada Dodika do sada je značilo da se sa reči prelazi na dela, a nakon sastanka Tegeltija je najavio uštede na platama i pospremanje u javnim preduzećima.Nad glavom su mu obaveze MMF, koji je danas saopštio da se postavljeni uslovi moraju što pre ispuniti. Ministar prosvete uvjeren je da u obrazovanju neće biti rezova, iako su oni predviđeni novim Zakonom o platama.

“Što se tiče minulog rada, on će morati biti usklađen sa Zakonom o radu, ali na račun tog smanjenja mi ćemo gledati da se poveća bar za taj procenat plata i da ostane na istom nivou”, rekao je Dane Malešević, ministar prosvete i kulture RS.Gde će napraviti rezove vlada će morati uskoro da odluči. Za 6 godina povećala je potrošnju na plate za 120 miliona i na nju sada odlazi skoro 40 odsto budžetskih prihoda ili oko 720 miliona maraka.

Uštede prirodnim odlivom

Vlada Republike Srpske saopštila je da nije razmatrala niti je donela bilo kakav dokument koji se odnosi na smanjenje broja zaposlenih ili umanjenje plata u javnoj upravi.

Uštede će se obezbediti kroz smanjenje broja radnika prirodnim odlivom, tj. penzionisanjem, kao i pripadajućih naknada, a sve ovo će biti definisano operativnim planom za smanjenje javne potrošnje, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Iz Vlade navode da nije napravljen bilo kakav plan o smanjenju plata ili otpuštanju radnika.

U saopštenju se podseća da je u Pismu namere definisana obaveza da se ograniči fond plata u javnom sektoru, što znači da nema povećanja plata, kao ni povećanja broja zaposlenih u javnoj upravi.

ATV

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.