Sprema se rezolucija EU u kojoj će se osuditi Dodikova politika u BiH

Sprema se rezolucija EU u kojoj će se osuditi Dodikova politika u BiH

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica ocijenila je da u BiH niko više ne može biti zadovoljan dejtonskim statusom quo te da treba razborito pristupiti budućnosti, pomno vodeći računa o regionalnoj sigurnosti i stabilnosti.

 Odgovarajući na to kako iz perspektive Brisela vidi postizborno vrijeme u BiH te o zabrinutosti zbog flagrantnog kršenja odluka Ustavnog suda BiH i održavanja nelegalnog referenduma u manjem bh. entitetu, Šuica najavljuje da posebna grupa evropskih parlamentaraca za kraj oktobra sprema rezoluciju “kojom se svakako želi osuditi Dodikova politika u BiH”.

Što se tiče Dodikovog referenduma, nema sumnje, kaže Šuica, da će međunarodna zajednica “ostati na pozicijama Ustavnog suda BiH”.

Ona kaže da je referendum pokazao kako je u BiH, zbog takvih i sličnih političkih zloupotreba, došao trenutak da se pokrene proces promjena Dejtonskog sporazuma, i to bez odgađanja.

”Referendum je bio nelegalan, pravno suvišan, ali politički zapaljiv. Međunarodna zajednica definitivno je sada na potezu.

Prema mom mišljenju, međunarodna zajednica sada mora pokrenuti razgovore o postdejtonskom uređenju BiH kako bi spriječila daljnju eskalaciju političke situacije u zemlji” – kaže Šuica.

Reforma Dejtona

Na pitanje šta će službeni Brisel učiniti ako u Washingtonu, ipak, za sada izostanu sankcije Dodiku, ona potcrtava da bi svako razilaženje bilo pogubno.

”Sankcije nisu same sebi svrha, nego bi trebale polučiti određeni učinak. U ovom slučaju željeni učinak je stabilnost BiH. Smatram da će se s postojećim ustavnim uređen jem kriza produbljivati. Hrvatska je spremna biti aktivan dio koordiniranih nastojanja međunarodne zajednice da se pokrene razgovor o reformi Detona” -zaključuje Šuica.

Komentirajući izborne rezultate u BiH, u odgovoru na upit strahuje li Brisel zbog buđenja duhova prošlosti, kandidata poput Mladena Grujičića u Srebrenici, koji je otvoreno sarađivao s Vojislavom Sešeljom, događaja u Stocu te povratka Fikreta Abdića na političku scenu, ona potencira da BiH upravo zbog toga mora ustrajati na unutrašnjem dogovoru i ne smije ni po kuju cijenu odustati od evropskog puta.

”Bez unutarnjeg konsenzusa u BiH o njenom euroatlantskom putu, teško je očekivati veći napredak na tom putu” -kaže Suica.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.