MJESECIMA ČEKAJU NAKNADU ŠTETE: U PRIJEDORSKIM VOĆNJACIMA VELIKI GUBICI ŠLJIVE, KRUŠKE I JABUKE

MJESECIMA ČEKAJU NAKNADU ŠTETE: U PRIJEDORSKIM VOĆNJACIMA VELIKI GUBICI ŠLJIVE, KRUŠKE I JABUKE

Prijedorski voćari su nezadovoljni što nisu dobili naknade za štetu koju je prije pet meseci nanio mraz u voćnjacima.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, šteta na površini oko 42 hektara iznosi 228.714 KM.

Stanko Mršić iz prijedorskog sela Babići kaže da je zbog nepovoljnih vremenskih prilika, prinos kruške i jabuke, u njegovom voćnjaku, na površini od oko dva hektara umanjen za 30 odsto.

– Imali smo mraz pa led. Zbog vlage su se pojavile i biljne bolesti pa smo voće morali dodatno tretirati. Troškovi su nam uvećani, a gubitak procijenjen na 10.000 maraka. Ne vrijedi ništa pričati, ne možemo ništa dobiti – smatra Mršić.

Potpredsjednica Udruženja voćara iz Prijedora, Ilinka Macura, ističe da su ovogodišnji vremenski uslovi samo dodatno pogoršali položaj voćara.

Zbog velike količine padavina 2014. godine, plodovi voća su opali, naredna godina bila je sušna, dok je aprilski mraz doveo voćare u bukvalno nepovoljan položaj – ističe Macura.

Prijedorske voćare nije poštedilo ni vrijeme posljednjeg ljetnjeg mjeseca. Olujno nevrijeme i grad u avgustu oštetili su stabla i plodove voća, a šteta je procijenjena na 66.330 KM.

Macura tvrdi da bi isplaćene naknade za štetu spasile ovu granu proizvodnje. Iz Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora kažu da ove naknade nisu predviđene lokalnim pravilnicima i zakonskim aktima. Zato one nisu ni planirane u gradskom budžetu.

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS su nas obavijestili da „ministarstvo razmatra način da pomogne poljoprivrednim proizvođačima u okviru svojih mogućnosti“.

Podsjećaju da resorno ministarstvo subvencioniše premiju osiguranja usjeva do 50 odsto i pozivaju poljoprivrednike da osiguraju svoju proizvodnju.

Izgubljeno 445 tona

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u prijedorskim voćnjacima površine 42,26 hektara izgubljeno je 445,45 tona voća. Prinos šljive umanjen je za 85,75 odsto, kruške za 52 odsto i jabuke za 44 odsto.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.