Lica iz Prijedora i Slovenije krivotvorila novac

Lica iz Prijedora i Slovenije krivotvorila novac

Policijski službenici Policijske stanice Prijedor 1, postupajući po operativnom planu akcije CJB Prijedor kodnog naziva ”Euro”, dana 06.10.2016.godine prilikom zaustavljanja i kontrole putničkog motornog vozila, lišili su slobode organizovanu grupu lica,

zbog postojanja osnova sumnje da su u prethodnom periodu na području Prijedora, Banja Luke, Kozarske Dubice i drugih gradova u BiH, počinili više krivičnih djela ”Krivotvorenje novca” u vezi sa krivičnim djelom ”Organizovani kriminal”. Lišena su slobode lica R.Z. i I.Z. iz Prijedora sa stalnim boravkom u R.Sloveniji i lice A.M. iz Prijedora.

Tokom kriminalističke obrade utvrđeno je da su osumnjičena lica neposredno prije lišenja slobode, u jednoj trgovačkoj radnji u Prijedoru pokušali staviti u promet krivotvorenu novčanicu apoena od 100 eur, koju su po lišenju slobode dobrovoljno predali policijskim službenicima, te da su tokom septembra i oktobra mjeseca ove godine u četiri trgovačke radnje u Prijedoru stavili u promet četiri krivotvorene novčanice apoena od 100Eura, čime su počinili krivično djelo ”Krivotvorenje novca” u vezi sa krivičnim djelom ”Organizovani kriminal”.

U saradnji sa policijskim službenicima SKP CJB Banja Luka Odsjek za prevare i falsifikate, uvrđeno je da su ista osumnjičena lica stavila u promet krivotvorene novčanice u još pet trgovačkih radnji na području Banja Luke.

Krivična djela počinjena su na način da su se osumnjičena lica putničkim automobilom odvezli do trgovačke radnje, gdje su osumnjičeni I.Z. i A.M. kupovali prehrambene proizvode, iste plaćali krivotvorenom novčanicom te se sa kupljenim artiklima i vraćenim kusurom udaljili vozilom u kojem ih je čekalo lice R.Z.

O navedenom je obavješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, uz čiju saglasnost je od sudije za prethodni postupak Suda BiH pribavljena naredba za pretresanje stambenih prostorija i vozila koje koriste osumnjičena lica. Dana 06.10.2016.godine na osnovu Naredbe Suda BiH, policijski službenici Odjeljenja za privredni kriminalitet Sektora kriminalističke policije CJB Prijedor, izvršili su pretres stambenih prostorija na dvije lokacije u Prijedoru i putničkog automobila koje koriste osumnjičena lica. Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji upućuju na povezanost osumnjičenih lica sa mjestima izvršenja krivičnih djela, odnosno sa trgovačkim radnjama u kojima su stavljene u promet krivotvorene novčanice.

Uz saglasnost tužioca Tužilaštva BiH izvršena je i radnja prepoznavanja osumnjičenih od strane svjedoka i oštećenih.

Po završetku kriminalističke obrade osumnjičena lica su otpuštena iz službenih prostorija a po kompletiranju predmeta, zajedno sa do sada pribavljenih devet krivotvorenih novčanica, protiv lica R.Z., I.Z. i A.M. Tužilaštvu BiH biće dostavljen izvještaj za počinjeno krivično djelo ”Krivotvorenje novca” u vezi sa krivičnim djelom ”Organizovani kriminal”.
 
SRNA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.