Bolest plavog jezika kod ovaca pojavila se u Gornjoj Dragotinji

Bolest plavog jezika kod ovaca pojavila se u Gornjoj Dragotinji

Kod ovaca u Gornjoj Dragotinji kod Prijedora Veterinarski institut “Vaso Butozan” Banjaluka potvrdio je pojavu bolesti plavog jezika, saopšteno je danas iz gradske uprave.

“Veterinarska inspekcija grada Prijedora je donijela naredbu o zabrani održavanja stočnih pijaca, prometu stoke i ograničenom kretanju stoke na području grada Prijedora”, navedeno je u saopštenju.

Komisija Centra za suzbijanje zarazne bolesti plavog jezika za područje grada Prijedora donijela je danas program mjera i aktivnosti zaštite od bolesti plavog jezika kojim su obavezani svi subjekti uključeni u aktivnosti na zaštiti od ove bolesti da donesu vlastite planove aktivnosti i preduzmu sve planom utvrđene mjere. Planom mjera i aktivnosti obavezani su svi subjekti uključeni u sprovođenje mjera zaštite od bolesti plavog jezika da blagovremeno obavještavaju centar za suzbijanje bolesti plavog jezika i druge nadležne organe o stanju na terenu i preduzetim mjerama.

“Ovim planom takođe su obavezane nadležne isntitucije da o stanju na terenu i preduzetim mjerama blagovremeno obavještavaju stanovništvo, te da preduzmu mjere na edukaciji držalaca životinja radi blagovremenog preduzimanja preventivnih i drugih mjera zaštite”, navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Prijedora ove sedmice donio je rješenje o formiranju Komisije centra za suzbijanje zarazne bolesti plavog jezika za područje grada Prijedora i Komisije za procjenu šteta uzrokovane pojavom bolesti plavog jezika na području grada Prijedora.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.