Kozarac.ba

Završeni radovi na novom pružnom prelazu „Trinaesta“

Direktor „Željeznica Republike Srpske“ Dragan Savanović rekao je da instalisana oprema automatskog pružnog prelaza sa svjetlosnom, zvučnom i fizičkom barijerom znači da će učesnici u drumskom i željezničkom saobraćaju biti bezbjedniji.

„Od Drugog svjetskog rata ovaj prelaz odnio je više od 30 žrtava. Mnogo je bilo teže i lakše povrijeđenih sa ogromnim materijalnim štetama, kako na vozilima drumskog saobraćaja tako i na lokomotivama i vagonima željezničkih vozila“, rekao je Savanović novinarima u Prijedoru.On je pojasnio da je ovakva vrsta prelaza jedna od najsavremenijih kada su u pitanju prelazi u nivou i da je posao bio zahtjevan jer nije samo pruga u pitanju nego i dvije gradske ulice i jedan magistralni put

„Pruga postoji 140 godina i ovaj nesretni naziv potiče od čuvarske kućice broj tirnaest idući od Banjaluke ka Dobrljinu. Nadamo se da od danas više neće biti na naslovnim stranama novina“, dodao je Savanović.
U Prijedoru je danas ozvaničen završetak radova na izgradnji i opremanju putnog prelaza „Trinaesta“ za koji slijede testna i probna faza, te se puštanje u rad očekuje do kraja godine.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je ovo važan infrastrukturni ali i bezbjednosni objekat u Prijedoru i da se nada da se njime prekida crna hronika na „Trinaestoj“.

„Građani će od danas bezbjednije koristiti ovaj prelaz, a kad uzmemo u obzir da smo u blizini ovoga otvoril juče nadvožnjak koji prelazi prugu i magistralni put, onda su protočnost saobraćaja u Prijedoru i rasterećenje centra grada ogromni, a bezbjednost daleko veća“, dodao je Pavić.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je ovaj prelaz samo jedan u nizu planiranih projekata.

„Iduće sedmice dolaze naši kineski partneri u završnu fazu razgovora oko rekonstrukcije pruge od Banjaluke preko Prijedora do Novog Grada. To je investicija od oko 250 miliona evra, a takođe i ista kompanija iz Šandonga koja bi trebalo da radi i autoput od Banjaluke do Prijedora“, najavio je Trninić.

U investiciji vrijednoj više od 900.000 KM učestvovale su „Željeznice Republike Srpske“, „Putevi Republike Srpske“ i grad Prijedor, te donatorske firme AŽD iz Praga, „Telekor“ iz Zagreba i „Telegrup“ iz Beograda, dok su izvođači radova „Ipsa“ iz Sarajeva i Zavod za izgradnju grada Prijedor.

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.