U Skucanom Vakufu medvjed ušao u selo i oštetio automobil

U Skucanom Vakufu medvjed ušao u selo i oštetio automobil

Mještani Skucanog Vakufa, sela koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, u velikom su strahu nakon što je prije dvije noći odrasli medvjed upao usred ovog mjesta te u značajnoj mjeri oštetio putnički automobil u vlasništvu mještanina Safeta Ćehića.

Vlasnik kaže kako je ujutro ustanovio da je zvijer odvalila više dijelova s prednje strane automobila, a na blatobranima su vidljivi tragovi oštrih zuba i kandži kao i mnogobrojne dlake s krzna koje je zvijer ostavila iza sebe. „Ovo je zaista nesvakidašnji slučaj jer se moja kuća nalazi usred sela. Znači, medvjed se prošetao kroz čitavo selo i došao tačno pred moju kuću. Prosto da čovjek ne povjeruje.“, čudi se Ćehić. Sa zebnjom se pita ko i kako će nadoknaditi štetu koja mu je načinjena, a koja nije mala. Kaže kako je o svemu obavjestio policiju čiji su pripadnici obavili na licu mjesta uviđaj, a ispred njegovog porodičnog doma okupio se veliki broj začuđenih mještana. Starica Šuhra Ćehić kaže kako se u ovom selu nikada nije dogodio ovakav slučaj, premda se događalo da se medvjed pojavi u blizini sela.

Mještani kažu kako od nadležnih institucija očekuju brzu reakciju kako se nešto slično ne bi ponovilo. U Lovačkom društvu „Sana“ ističu kako se prvi put susreću s ovakvim problemom, a na lice mjesta poslali su lovočuvara. Stariji lovci se ne sjećaju da je ikada sličan događaj zabilježen. Medvjed je zakonom strogo zaštićena životinja i lov na njega je dozvoljen samo uz dozvole i odobrenja koje izdaju organi vlasti Federacije BiH. Prema procjenama sanskih lovaca, broj medvjeda na području sanskog lovišta značajno je porastao u poslednjoj deceniji te se pretpostavlja da u grmečkim šumama trenutno ima oko tridesetak ovih životinja.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.