Nakon državnog udara: Student iz BiH Samed Nadarević duže od dva mjeseca u pritvoru u Turskoj

Nakon državnog udara: Student iz BiH Samed Nadarević duže od dva mjeseca u pritvoru u Turskoj

Pokušaj državnog udara u Turskoj 15. 7. 2016. godine za rezultat je imao mnogobrojne otkaze i hapšenja ljudi za koje se smatra da su povezani sa organiziranjem puča. Među uhapšenima je i jedan državljanin BiH, student iz Cazina Samed Nadarević.

Prema riječima generalnog konzula BiH u Turskoj, Adija Durmića, Nadarević je uhapšen 25.7.2016. pod optužbom da je boravio u kući koja pripada džematu (op.a. FETO, organizacija Fetullaha Gullena). Mnogo više ne znaju ni u konzulatu, kaže Durmić.

U ponedjeljak su poslali još jedan zahtjev tužilaštvu gdje su zahtijevali da se kaže šta je tačno urađeno po pitanju Nadarevića te da li je podignuta optužnica. Uvođenjem vanrednog stanja u Turskoj produženo je vrijeme koje osoba može provesti u pritvoru.

“Nažalost, još nikakav odgovor nismo dobili. Pokušavamo konstantno da stupimo u kontakt sa tužilaštvom, međutim još uvijek nema nikakvog odgovora“, kaže on.

Nadarević se nalazi u zatvoru u Silivri, gdje ga je konzul posjetio prije dvadesetak dana. Durmić kaže da je Nadarević u dobrom psihofizičkom stanju, ali da ni on nema nikakvih dodatnih informacija. Mladić je već dva puta izlazio pred sudiju, kada mu je produžen pritvor, ali informacija o optužnici još uvijek nema.

“Naše institucije su upoznate sa ovim slučajem, pokušavamo na sve moguće načine da pomognemo našem građanu koliko možemo mi u okviru našeg diplomatsko-konzularnog posla”, kaže Durmić i dodaje da je Nadareviću odnio novac koji su mu roditelji poslali i nešto odjeće koju je sam kupio.

Nadarević je, prema informacijama kojima raspolaže konzul Durmić, jedini bh. državljanin koji je uhapšen nakon državnog udara.

Bh. konzul dodaje da se Nadarević osjeća dobro, te da se nada kako će cijeli slučaj biti okončan uskoro.

Porodica Nadarević nije željelja komentarisati cijeli slučaj, a konzul Durmić je potvrdio da su u stalnom kontaktu kao i da je o cijelom slučaju obaviješteno i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.