“Brzi odgovor 2016”: Bataljoni EUFOR-a, OS BiH i evropskih nacija prvi put u zajedničkoj vježbi

“Brzi odgovor 2016”: Bataljoni EUFOR-a, OS BiH i evropskih nacija prvi put u zajedničkoj vježbi

EUFOR već uveliko izvodi vježbu “Brzi odgovor 2016”. Ova vježba je kulminacija skoro dvogodišnjeg planiranja i održat će se na vojnom poligonu Oružanih snaga BiH na Manjači pored Banje Luke u periodu od 30. septembra do 5. oktobra 2016. godine.

Više od 750 vojnika iz EUFOR-a, OS BiH, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije i vojnika iz portugalske i mađarske čete Taktičkih rezervnih snaga EUFOR-a iz sastava NATO misije KFOR će učestvovati u ovoj vježbi, koja će biti kombinirana zajednička obuka OS BiH i njihovih međunarodnih partnera, a također i godišnja provjera sposobnosti EUFOR-a da rasporedi svoje rezervne snage kako bi bile spremne u slučaju da vlasti BiH zatraže njihovu pomoć.

Dvadesetpetog septembra zabilježen je dolazak 120 britanskih vojnika kao prve grupe koja učestvuje u vježbi “Brzi odgovor 2016”. Ti vojnici će kasnije tokom ove sedmice biti raspoređeni u područje za obuku OS BiH, kada će se konvoj vozila kretati putem prema sjeveru do velikog područja OS BiH za regionalne vježbe blizu kasarne “Mika Bosnić” na Manjači.

Dolazak prvog od tri teretna aviona “Antonov 124”, koji će ukupno dovesti 30 vozila potrebnih britanskim trupama za vježbu “Brzi odgovor 2016”, desio se 26. septembra. Pri svakom letu će na Međunarodni aerodrom Sarajevo stići oko 10 vozila sa teretom. Po svojoj težini, “Antonov 124” je drugi avion na svijetu, i on može isporučiti 150 tona tereta, što ga čini savršenim sredstvom za brzi transport vozila širom zemlje. Ovaj strateški prevozni kapacitet omogućava Rezervnim snagama EUFOR-a iz UK raspoređivanje snaga u veoma kratkom roku kao odgovor na zahtjev bh. vlasti, ukoliko se to zatraži.

Dana 28. septembra zabilježen je odlazak šest grupa vozila iz baze “Filmski grad” u Prištini na Kosovu. Ovi elementi se sastoje od portugalske i mađarske čete Taktičkih rezervnih snaga EUFOR-a iz sastava KFOR-a i oni će stići u bazu Butmir u Sarajevu 29. septembra, a zatim nastaviti put ka sjeveru, ka Manjači kraj Banje Luke.

Ukupan broj vojnika koji će učestvovati u vježbi je 750, sa više od 70 vozila i pratećom opremom koja će se koristiti u ovoj velikoj godišnjoj vježbi. Ovo je prvi put da će EUFOR i OS BiH, zajedno sa evropskim nacijama koje učestvuju, imati priliku održati vježbu na nivou bataljona.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.