Dragan Mektić: Odlaskom Salihovića počinje hapšenje “krupnih riba”

Dragan Mektić: Odlaskom Salihovića počinje hapšenje “krupnih riba”

Ured disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je danas disciplinsku tužbu protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kaže da je ovakav razvoj situacije očekivan te da se nakon dolaska nekog drugog na poziciju glavnog tužioca može očekivati početak obračuna sa velikim koruptivnim aferama.

 Mektić navodi da je za njega tužba protiv Salihovića bila očekivana, s obzirom na količinu dokaza koji su pribavljeni o zloupotrebi položaja, ali kaže da je očekivao da će ova tužba biti prioritet VSTV-a.

“Ukoliko imate takvu situaciju, kada je u pitanju glavni tužilac, da je u pitanju mešetarenje sa nekim predmetima, onda to mora biti prioritet, ne možete čekati mjesec-dva da se te stvari razvijaju i da kalkulišete kako će se razvijati neke političke prilike pa da uskladite svoje ponašanje sa nekim političkim odnosima. To nije bilo korektno, to se trebalo prije završiti. Sve ostalo je za mene bilo očekivano i treba da se desi što prije kako bi onda nesmetano krenuli u obračun sa krupnim koruptivnim aferama“, kaže Mektić.

Mektić navodi da je kod izbora nove osobe ključno da se radi o profesionalcu koji ima dovoljno hrabrosti i odlučnosti da se suprotstavi kriminalu i korupciji, a da će takav imati podršku cijelog bezbjedonosnog sektora. Ministar sigurnosti vjeruje da će odlaskom Salihovića početi i hapšenja “krupnih riba”.

“Ovdje postoji sav dovoljan ambijent, ima dovoljan broj tužilaca u Tužilaštvu koji su spremni da se uhvate ukoštac sa time, ali ne može se to realizovati ako glavni tužilac nije čovjek koji je također opredijeljen, da daje podršku i vjetar u leđa svim tim tužiocima“, kaže on i dodaje da očekuje da sada počne funkcionisati institut konfiskacije imovine.

Mektić tvrdi da je trenutna situacija prikaz važnosti i odgovornosti funkcije glavnog tužioca, čega mnogi nisu svjesni.

“Svi su to podcjenjivali, mislim da čak i VSTV nije bio svjestan koliko je to odgovorna i ozbiljna pozicija, i onda se olako uđe u izbor glavnog tužioca. Kada zavirite u biografiju Salihovića, vidite da on niti jedne optužnice u životu nije napisao i podigao, nijednu istragu nije proveo. Bio je predsjednik suda za prekršaje i vrlo kratko predsjednik osnovnog suda. To je odmah ukazivalo da nema te profesionalne kvalifikacije, a kad još tome dodate bahatost njegovu i sklonost mešetarenju, dođe se do ove situacije. Mi smo došli na ivicu da se tužilaštvo uruši u smislu digniteta totalno, mi smo jedva to spasili“, kaže Mektić.

Mektić je ranije kritikovao Salihovića u vezi s istragama koje se vode u vezi s Bobar bankom i Pavlović bankom, a kaže da je o ovom slučaju prestao pričati kada je u tu priču ušao generalni tužilac jer je vjerovao da će institucije da odrade svoj dio. Predmet protiv Gorana Salihovića registrovan je u prvoj polovini augusta, a iz VSTV-a su tada rekli da će UDT preduzeti potrebne radnje kako bi se ispitali navodi povrede dužnosti imenovanog nosioca pravosudne funkcije.
Mektić kaže kako se nada da će ovaj put VSTV tražiti osobu koja ima profesionalno iskustvo, odlučnost, hrabrost i poštenje.

“To su ključne karakteristike glavnog tužioca i ako se opet bude izabrala osoba bez tih kvalifikacija, pitanje je vremena kad ćemo opet zapasti u iste probleme“, kaže on.    

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.