Počelo suđenje četvorici bivših prijedorskih policajaca optuženih za ratne zločine u Prijedoru

Čitanjem optužnice i uvodnom riječi počelo je suđenje četvorici bivših prijedorskih policajaca za ratne zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom 1992. godine.

Darko Mrđa, Zoran Babić, Radenko Marinović i Milan Gavrilović optuženi su da su učestvovali u progonu bošnjačkog stnovništva u okviru napada vojske i policije Republike Srpske.

Tužilac Sedin Idrizović pročitao je optužnicu koja Mrđu, Babića, Marinovića i Gavrilovića tereti po šest tačaka za zločine počinjene u julu i avgustu 1992. godine na području Prijedora, prenosi Birn.

Mrđa je optužen po svih šest tačaka optužnice za ubistva, prisilni nestanak i nečovječno postupanje u zaseoku Sredice, naselju Tukovi, te na području logora Omarska i Manjača, kao i za vrijeme transporta zarobljenika.

Babića i Marinovića optužnica tereti po dvije tačke za ubistva i nečovječno postupanje, a Gavrilović je optužen po jednoj tački za nečovječno postupanje.

Tužilac je u uvodnoj riječi kratko rekao da će navode optužnice dokazati saslušanjem svjedoka i materijalnim dokazima, dok su odbrane navele da u ovoj fazi postupka neće iznositi uvodne riječi.

Saslušanje prvog svjedoka Tužilaštva zakazano je za 7. oktobar.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.