‘Put do Manjače’ – Da se nikada i nikome slično zlo ne ponovi

‘Put do Manjače’ – Da se nikada i nikome slično zlo ne ponovi

U organizaciji Saveza logoraša u Sarajevu je povodom Međunarodnog dana mira održana promocija knjige “Put do Manjače” i izložba fotografija prof.dr. Muje Begića “Tomašica”.

Tim povodom, predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković je izjavio da su današnjim aktivnostima željeli ukazati na značaj održavanja mira i jačanja suživota u BiH i u svijetu.

“Mi prije svega želimo ukazati na bitnost održavanja mira i jačanja suživota i tolerancije kao i jačanja povjerenja među ljudima. Tim povodom smo danas organizovali izložbu slika s masovne grobnice Tomašica dr. Muje Begića koji je radio i na ekshumaciji. Danas promovišemo i knjigu ‘Put do Manjače’ koja govori o zločinima u Prijedoru, Sanskom Mostu i u logoru Manjača. Ove naše aktivnosti su naš mali doprinos jačanju mira kako u BiH tako i na području cijelog svijeta”, rekao je Mešković.

Autor knjige “Put do Manjače” Osman Botonjić kazao je da je ovo njegovo autobiografsko djelo u kojem govori o paklu kojeg je preživio i kojem je svjedočio tokom zatočeništva u logorima na području Sanskog Mosta kao i u logoru Manjača tokom agresija na BiH.

“U knjizi govorim o mom iskustvu u logorima i zatvorima u Sanskom Mostu kao i o logoru Manjača. Također, govorim i o drugim ljudima koji su bili na Manjači i onome što se tada dešavalo”, rekao je Botonjić.

Naglasio je da je centralni dio knjige treći dio koji se zove “Kamion smrti”.

“U tom kamionu smrti 7. jula 1992. godine nalazilo se 65 ljudi na putu prema Manjači. Nažalost, ostalo ih je živih samo 38. Odmah po dolasku na Manjaču, 18 ih je bilo mrtvih, pogušili su se, jer su bili bez vode, bez vazduha”, ispričao je autor knjige.

Promotori knjige “Put do Manjače” su bili profesor Džemal Najetović i profesor Velija Katica.

Knjiga “Put do Manjače” je devetnaesta po redu knjiga koju je izdao Savez logoraša u Bosni i Hercegovini na temu zločina nad logorašima, ali i uopće stradanjima građana Bosne i Hercegovine u periodu 1992-1995. godine, s ciljem da istina o zločinu ostane trajno zabilježena i da se nikada i nikome slično zlo ne ponovi.

Podsjetimo, širom svijeta 21. septembar se obilježava kao Međunarodni dan mira. Rezolucijom Ujedinjenih nacija (UN) iz 2001. godine taj je datum određen za dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.