Koalicija Domovina: Bošnjaci neće izaći na referendum u RS

Koalicija Domovina: Bošnjaci neće izaći na referendum u RS

Potpredsjednik Narodne skupštine RS i poslanik Koalicije Domovina u NSRS Senad Bratić rekao je danas u Banjoj Luci da se odluka Ustavnog suda povodom referenduma o Danu RS mora poštovati.

Kolegijum NSRS tražio je danas od Vlade RS da uputi u skupštinsku proceduru Zakon o izmjenama Zakona o praznicima. Bratić traži da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum i najviša sudska instanca u BiH.

– Bošnjaci u RS ne žele da daju legitimitet protivustavnoj aktivnosti i oni neće izaći na referendum. Sporno je referendumsko pitanje, jer se Ustavni sud BiH donio odluku o tom pitanju. Predložio sam vanrednu sjednicu NSRS na kojoj bi se odluka stavila o održavanju referenduma stavila van snage, ali to nije usvojeno – kazao je Bratić.

On je istakao da 9. januar nije prihvatljiv, jer se Bošnjaci u tom datumu ne mogu prepoznati. Bošnjaci, dodao je Bratić, traže da se poštuje autoritet Ustavnog suda BiH.

– Bilo koji datum treba biti dio razgovora, to je jedini način. Sudske odluke treba da se poštuju, a datumi treba da budu dio dogovora. Treba pronaći datum koji bi bio prihvatljiv za sva tri naroda. Nama ne odgovara dizanje tenzije. Pozvali smo ljude da ne učestvuju i da na terenu nema problema i provokacija i da se ne ometa provođenje referenduma – rekao je Bratić.

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.