Vučić: Raspakivanje Dejtona – veliki problem

Vučić: Raspakivanje Dejtona – veliki problem

Srbija nije podržala referendum u Republici Srpskoj, podsjetio je Vučić, ali joj ne pada na pamet da se miješa.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da ta zemlja ne podržava referendum u bh. entitetu Republika Srpska te da je za njega stabilnost na području Zapadnog Balkana glavni prioritet.

“Onaj ko pokuša da raspakuje Dejtonski mirovni sporazum, taj pravi veliki problem svima, bez obzira što taj sporazm nije idealan”, rekao je Vučić, gostujući u programu Radiotelevizije Srbije.

“Plašim se, plašim se svega i svačega ukoliko bi neko u to [raspakivanje] krenuo. Srbija ima svoje obaveze u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, Srbija ima svoj narod zapadno od Drine, ali takođe moramo da uradimo sve što možemo da se tenzije spuste i smanje”, dodao je Vučić.

Srbija nije podržala referendum, podsjetio je premijer, ali joj “ne pada na pamet da se meša”.

Prema njegovim riječima, to je “racionalno” i po tom su pitanju jedinstveni predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i Vlada Srbije.

“Naša zemlja je dala racionalan, ozbiljan i odmeren odgovor. Za Srbiju je stabilnost od sustinskog značaja”, rekao je.

Upitan kako “čita” posjet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Moskvi neposredno uoči referenduma, Vučić kaže kako je to “odavno dogovoreno” te kako u to “ne želi da se meša”.

I on je, kako je rekao, “imao sedam-osam susreta” s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Želi bolje odnose s Hrvatskom

Govoreći o odnosima s Hrvatskom, Vučić je obećao da će Srbija uložiti sve napore kako bi imala što bolje odnose s tom državom i “nikome neće pretiti jer je obostrani interes što veća razmena”. Ipak, poručio je, “Srbija će znati da štiti svoje nacionalne i državne interese”.

“Želimo da imamo što veću razmenu. Danas se ona približava milijardi (eura), a bila je oko 460 miliona. I to je obostrani interes. Gledaćemo da te odnose razvijamo i po prvi put Srbija nije u podređenom položaju. Nastavićemo da se borimo i razvijamo našu ekonomiju”, izjavio je.

Na pitanje hoće li biti teškoća u odnosima s Hrvatskom, ako na čelo vlade u Zagrebu dođe čelnik HDZ-a Andrej Plenković, Vučić je rekao kako Plenkovića poznaje i da je on “ozbiljan čovek” te da će i s njim i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović Srbija nastojati izgraditi što je moguće bolje odnose.

“Nisam veliki optimist jer su Srbi glavna tema u Hrvatskoj… Lakše je bilo odnositi pobede na diplomatskom nivou ranije, dok je bio Zoran Milanović. Sad će biti teže”, ocijenio je Vučić.

Srbijanski premijer nije izravno odgovorio na pitanje kako komentira tvrdnje hrvatskih medija da Hrvatska sprema “ozbiljan odgovor” na najavljenu zajedničku vojnu vježbu Srbije, Rusije i Bjelorusije, rekavši da iz Srbije nilo bilo “nikakvog odgovora” kada je Hrvatska kupovala oružje.

“Mi nismo imali nikakav odgovor kada su nabavljali ‘patrije’, panzer haubice i rakete. Na to smo ćutali. Nismo kupili ništa, imamo malo novca i nastojimo razvijati svoju vojnu industriju, što radimo uspešno”, izjavio je Vučić.

“Ne znam zašto prete. Valjda je to deo nekog folklora, jer očigledno nemaju druge teme. Mi imamo – to je ekonomija”, rekao je Vučić za RTS.

Odlazak Merkel značio bi kraj EU-a

Govoreći o situaciji u Europi, naglasio je da eurointegracije i dalje ostaju strateški cilj zemlje i da na europskom putu Srbija istodobno želi “najbolje moguće odnose s Rusijom”, te da ih istodobno ima i s Kinom.

Komentirajući aktualnu situaciju u EU, Vučić je procijenio da bi kraj vlasti Angele Merkel sljedeće godine značio i “kraj Evrope i Evropske unije kakve znamo”.

Ocijenivši kako se mnogi raduju porazu Angele Merkel, srbijanski je premijer rekao da se on neće radovati jer je njemačka kancelarka Balkan spasila od “sukoba i nemira kad je počela kriza sa izbeglicama i kad se Srbiji pretilo sankcijama”.

Vučić je u kontekstu aktualizacije izbjegličke krize poručio da “Srbija neće podizati zidove na svojim granicama, ali da neće biti ni parking za izbeglice”.

Prema njegovim riječima, u Srbiji je trenutačno gotovo 6.500 migranata, a 81 posto ih je iz Afganistana i “veoma su agresivni”.

“Prave probleme, najviše u Beogradu. Prvi put i sve učestalije ih hvatamo u pljački, ali to ne znači da ćemo sprovesti represivne mere, već to znači oprez. Znaćemo da sačuvamo našu zemlju, jer se njihov broj povećava… Naći ćemo najsvrsishodnije rešenje”, rekao je Vučić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.