Bh. odbojkaši osvojili treće srebro na Paraolimpijskim igrama u Riju

Bh. odbojkaši osvojili treće srebro na Paraolimpijskim igrama u Riju

Bosna i Hercegovina je osvojila svoje treće paraolimpijsko srebro u sjedećoj odbojci u petom uzastopnom finalu protiv Irana. U Rio de Janeiru izabranici Mirze Hrustemovića su poraženi sa 3:1 u setovima (25:21, 21:25, 25:18, 25:15) nakon sat i 34 minute igre.

BiH je tako osvojila treće srebro nakon Sydneyja 2000. i Pekinga 2008. godine, dok je zlato osvojila u Atini 2004. i Londonu 2012. godine.

Naši odbojkaši su loše ušli u meč. Iranci su poveli sa 6:0 i u nekoliko navrata izabranici Mirze Hrustemovića su uspijevali stizati na dva poena zaostatka, no nakon 24 minute igre Iran je riješio prvi set u svoju korist rezultatom 25:21.

U drugom setu naši reprezentativci su odigrali mnogo bolje, došli su u jednom trenutku i do plus pet (9:4), što su održavali do kraja seta i osvojili ga rezultatom 25:21 nakon 26 minuta igre.

U trećem setu vodila se velika borba, rezultat je bio izjednačen sve do sredine, kada Iran odlazi na četiri poena prednosti (16:12). Iskusni Iranci su mirno priveli set kraju i uzeli ga nakon 21 minute sa 25:18.

I u četvrtom setu Iranci su se rano odlijepili na plus četiri (6:2), a potom i na plus pet (8:3) nakon najljepšeg i najdužeg poena u finalu. Kada su Iranci došli do 9:3 svi su pomislili da će Iranci bez problema preoteti titulu paraolimpijskog prvaka od naše selekcije, ali su izabranici Mirze Hrustemovića stigli na samo minus dva (10:8). Ipak, Iran se ubrzo vratio u pravi ritam i došao do plus sedam (16:9), što je bio kraj svih nadanja našoj selekciji da će meč odvesti u peti set. Nakon 23 minute igre rezultat četvrtog seta je glasio 25:15.

U redovima BiH najbolji je bio Safet Alibašić sa 16 poena, dok je Morteza Mehrzadselakjani, koji je sa 246 cm drugi najviši čovjek na svijetu, predvodio Iran sa 28 poena.

Srebro za Bosnu i Hercegovinu osvojili su kapiten Sabahudin Delalić, Adnan Kešmer, Mirzet Duran, Armin Šehić, Benis Kadrić, Ismet Godinjak, Adnan Manko, Asim Medić, Nizam Čančar, Dževad Hamzić, Safet Alibašić i Ermin Jusufović. Selektor reprezentacije je Mirza Hrustemović, a treneri su Ejub Mehmedović i Zikret Mahmutović.

U susretu za treće mjesto Egipat je savladao Brazil sa 3:2.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.