Od izbjeglice iz BiH do kandidata u Berlinu

Od izbjeglice iz BiH do kandidata u Berlinu

Kao dijete, Maja Lasić je, usljed sukoba u bivšoj Jugoslaviji, izbjegla u Njemačku, gdje je našla novi dom. Danas, ova 37-godišnjakinja je jedan od najmlađih kandidata i uzdanica njemačkog SPD-a i nada se da će iskoristiti upravo obrazovni sistem kao ključni korak ka integraciji, za šta se zalaže u svojoj prvoj izbornoj kampanji, koju vodi u Berlinu.

Njenu životnu priču prenosi “CafeBabel” u tekstu pod naslovom “Od bivše izbjeglice do kampanje u Berlinu”. Maja Lasić je postala poznata tako što svakodnevno dijeli letke, jer želi da uspostavi kontakt sa što više ljudi. Regionalni izbori održavaju se u Berlinu 18. septembra, a ona je kandidat SPD-a za Veding, oblast koja je poznata po svom multikulturalizmu.

Mostar je njeno rodno mjesto. Ona se i danas dobro sjeća rata i kako je to ostavilo posljedice na život jedne školarke. “Embargo je bio sastavni dio naših života”, prisjeća se Maja i dodaje: “Sjećam se i tih ranih podjela, kako u učionicama, tako i na dječjem igralištu.” Sjeća se skoro svakog detalja iz tog ljeta 1993. godine.

Naime, njen otac, Mile Lasić profesor Sveučilišta u Mostaru, je bio diplomata, koji je u to vrijeme bio na službi u Bonu, a porodica je već živjela u Beogradu. “Otišla sam da to ljeto provedem kod njega i nikada se nisam vratila. Nisam čak imala prilike ni da se pozdravim s prijateljima”, kaže Lasićeva, koja je dobila izbjeglički status. Još se dobro sjeća kakvu je ulogu obrazovanje imalo u njenoj integraciji u njemačko društvo.

“Moji roditelji su bili više nego jasni moram biti uspješna. Krenula sam od samog početka, učila jezik, ali sam se i ozbiljno spremala za sve školske ispite i testove”, kaže Maja. Ona dodaje da zna o čemu govori, te da je to nešto što želi da poruči mladim izbjeglicama: “Naravno, nije uvijek bilo jednostavno i to ti mladi ljudi moraju znati.” Nakon Bona i Bilfelda, studiranje ju je odvelo u Munster i Štutgart. Sa doktoratom iz biohemije, Lasićeva je počela da radi u farmaceutskoj kompaniji u Rozenhajmu.

“Odmah sam shvatila kako funkcioniše industrija; moj karijerni put je bio u potpunosti zacrtan, od jednog unapređenja do drugog. Novac nikada nije problem”, kaže ona. Međutim, kada je napunila 30 godina zapitala se gdje bi trebalo da ode. Odgovor je bio jednostavan Berlin. Tada je bio aktuelan obrazovni program “Teach First” i ona je dvije godine predavala u školama koje su pohađala djeca iz siromašnih porodica. I dok su njena politička interesovanja uglavnom bila vezana za Balkan, vremenom je shvatila da želi da načini neku promjenu u obrazovnom sistemu i to je postao njen fokus.

Prije šest godina pridružila se njemačkoj partiji SPD i danas je kandidat ove stranke za Veding. “Ono gdje zaista možemo da učinimo nešto jesu životi djece koja su izbjegla u Njemačku. Upravo na to želim da fokusiram svoju energiju. I kada mi neko kaže da će preveliki broj izbjeglica negativno uticati na Njemačku, ja im jednostavno objasnim kako to nije istina, jer i izbjeglice mogu obogatiti jedno društvo”, kaže ona.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.