Detalji predmeta “Lutka”: Najveća zločinačka organizacija u BiH, milionske pljačke i teška ubistva

Detalji predmeta “Lutka”: Najveća zločinačka organizacija u BiH, milionske pljačke i teška ubistva

Nakon skoro tri godine suđenja, više od stotinu pozvanih svjedoka i uloženih više stotina materijalnih dokaza, ishodili smo osuđujuću presudu kojom smo zadovoljni, ali ćemo svakako u žalbenom procesu tražiti osuđujuću presudu u svim tačkama optužnice, kao i strožije kazne za počinitelje, rečeno je iz Tužilaštva BiH te su saopćili detalje iz ovog predmeta otkrivene tokom istrage.

Povodom izricanja prvostepene presude u predmetu “Lutka” kojom je izrečeno više od 100 godina zatvora, medijima i javnosti je iz Tužilaštva BiH proslijeđeni interesantni detalji o ovoj akciji i predmetu.

-Operativni timovi SIPA-e i Tužilaštva BiH, na operaciji “Lutka”, počeli su raditi sredinom 2011. godine u najvećoj tajnosti.

-Cilj operacije je bio otkrivanje i procesuiranje počinilaca najtežih krivičnih djela i nosilaca organizovanog kriminala u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i širom BiH.

-Osumnjičeni koji su bili meta akcije, sačinjavali su multietničku zločinačku organizaciju, čiji kraci su djelovali u oba bh entiteta.

-Na predmetu je radio tim Tužilaštva BiH zajedno sa više desetina policijskih operativaca SIPA, Granične policije BiH, MUP-a RS, Federalne Uprave policije, a asistenciju je pružala i OSA BiH.

-U istrazi su korištene posebne istražne radnje, nadzor i presretanje telekomunikacija.

-Najopsežniji predmet organiziranog kriminala ikada procesuiran u Bosni i Hercegovini, pa čak i regionu.

-U predmetu je tokom suđenja priloženo više stotina materijalnih dokaza.

-Prilikom izvršenja pljački i pokušaja pljački, od čega su dvije izvršene na području Istočnog Sarajeva a dvije na području Kantona Sarajevo, pripadnici ove zločinačke organizacije, često su se koristili odjećom, opremom, maskama i vozilima, sa oznakama policije, koja asocira na policijske uniforme i opremu.

-Optuženi u ovom predmetu, se terete da su kao pripadnici organizirane kriminalne skupine, sa jasno podijeljenim zadacima i ulogama, počinili niz teških krivičnih djela, sa ciljem stjecanja nezakonite imovinske koristi, kao i teška ubistva koja su izazvala teške posljedice za sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

-Krivična djela za koja se tereti ova organizirana kriminalna skupina, izazvala su posljedice na području cijele BiH i susjednih zemalja. Veći broj optuženih su državljani BiH i Srbije, a jedan broj optuženih nalazi se na procesuiranju ili izdržavanju kazne u Srbiji.

-U ovom predmetu ostvarena je izuzetno dobra saradnja sa tužilaštvima, sudovima i policijom u Republici Srbiji, te rad na ovom predmetu predstavlja odličan primjer međudržavne saradnje u borbi protiv organiziranog kriminala.

-Optužnica podignuta 2013. godine je obuhvatila 32 osobe, čime je postala najveća optužnica u predmetu organiziranog kriminala ikada procesuirana u pravosuđu na području BiH, pa i regije Zapadnog Balkana.

-U ovom predmetu rasvjetljeno je ukupno šest, godinama nerazjašnjenih ubistava i pokušaja ubistava, počinjenih u maniru mafijaških likvidacija, u oružanim zasjedama, tzv. “sačekušama” ili daljinskim aktiviranjem eksplozivnih naprava na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, koje u unijele strah i nesigurnost među građane.

-Rasvjetljene su pljačke banaka, transporta novca i pošte u ukupnom iznosu većem od 10 miliona KM

-Među 32 optužena, njih trojica bili su policijski službenici, pa je ovom akcijom zadan odlučan udarac nezakonitom ponašanju u policijskim strukturama.

-Pritisnuti jakim dokazima, neki od optuženih su sporazumno priznali krivnju i osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne.

-U ranije okončanim postupcima po sporazumnim priznanjima krivnje ili u izdvojenim postupcima u okviru predmeta kodnog naziva “Lutka” već je izrečeno pravomoćno 55 godina zatvora.

-Akcija kodnog naziva “Lutka”, pokazala je da naša zemlja ima tužilaštvo i policijske agencije koje su osposobljene za borbu protiv najtežih oblika organiziranog kriminala. Ta borba se intenzivno nastavila i nakon ovog predmeta, sa ciljem da se omogući vladavina prava i sigurnost za život svih građana Bosne i Hercegovine.

-Akcijom je razbijena najveća zločinačka organizacija u BiH, što se odrazilo na smanjenje broja nerazjašnjenih najtežih kaznenih djela, nakon 2013. godine.

Kaznena djela za koja se, između ostalog, terete optuženi u predmetu “Lutka”.

– teško ubistvo Vladimira Mačara, na Palama, u mjesecu januaru 2008. godine, putem eksplozivne naprave namontirane na ranije ukradeno vozilo. Ovom prilikom ubijen je Vladimir Mačar, smrtno je stradala još jedna osoba, Milan Vlaškić, a teško je ranjen slučajni prolaznik Rade Magazin, koji je od povreda preminuo, a više osoba je ranjeno.

– teško ubistvo Borisa Govedarice, počinjeno u mjesecu augustu u 2007. godine, kod tržnog centra u Lukavici. Ubistvo je izvršeno pucanjem iz automatskog oružja, odnosno iz dvije strojnice, u žrtvu sa više od 15 metaka, što je dovelo do trenutne smrti. Ubojstvo je izvršeno na raskrsnici u prometnoj ulici čime je izazvana velika opasnost za sigurnost građana.

– teško ubistvo Zorana Goluba u mjesecu augustu 2008. godine, u caffeu “Sport“ u Istočnom Sarajevu. Navedeni je ubijen u ugostiteljskom objektu, gdje je na njega iz dvije strojnice ispaljeno više od 40 metaka, čime je osim ubistva, izazvana velika opasnost po živote svih prisutnih osoba.

-izdvojeni predmet protiv Mladena Ždrale, odnosio se na trostruko ubistvo u naselju Vraca, u mjesecu novembru 2005. godine, kada su ubijeni Milorad Todorović, Radomir Janković i Esad Šenderović, a ranjen Murat Komarica. Mladen Ždrale osuđen je pravomoćno za pomaganje u ovom zločinu na 15 godina zatvora, a prema prikupljenim dokazima, izvršitelj ubistva bio je Boris Govedarica, koji je ubijen 2007. godine u Istočnom Sarajevu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.