Na tvome mezaru

Na tvome mezaru

Prkosno, u gomili sličnih drugih, stoji bijeli nišan… Drugi dan je Bajrama, svetog i dragog praznika svakog ko se jednom Stvoritelju klanja, skrušeno dodirujući čelom pod kao znak potpune poniznosti i bezuvjetnog vjerovanja u pravdu i milost.

Hadžije, zaogrnute novom dušom, ponosno puštaju mlađe da im, s neskrivenim divljenjem, cjelivaju šake i otpozdravljaju starijima, stidljivo primajući čestitke i riječi podrške.

Samo oko mene je praznina u gomili ljudi. Uši su gluhe bez tvoga glasa, oči su slijepe jer tebe ne vide, ruke su mi prazne jer ih tvoji mekani dlanovi ne griju.

Prkosno, u gomili sličnih drugih, stoji bijeli nišan… Na njemu piše tvoje ime, tvoje prezime, godina tvog rođenja i godina u kojoj si me napustila. Podsjećaju slova i brojevi na blještavom mermeru koliko mi je života prošlo, bez tvog osmijeha, bez tvojih šala, bez pite kakvu niko drugi, nikad prije i pogotovo nikad poslije tvog odlaska, ne zna i neće naučiti da napravi.

Baklava koju si voljela, a kojom se više ne sladiš. Sutlijaš, moj omiljeni slatkiš, kojim se više ne sladim.

Prkosno, u gomili sličnih drugih, stoji bijeli nišan… U podnožju je ispisano ko ga i kome podiže. Pišemo da svi znaju koga si činila sretnim što te ima i koga činiš očajnim jer te nema. Cvijeće je svježe, u bojama i vrstama koje si voljela. Među bijelim kamenčićima nema travke, dokaz redovnih dolazaka i bjesomučnog čupkanja vlati trave da zaborav donesu. Da zaboravim da te nemam više.

Milozvučni glas mujezina dok ezanom poziva na pokornost, zahvalnost i mir. Bajramski mir u mojoj mahali, u mojoj avliji, na pendžeru gdje je nekad tvoje cvijeće mirisalo.

Prkosno, u gomili sličnih drugih, stoji bijeli nišan… Kupujem ti cvijeće na dan na koji si rođena. Suzama kvasim dlanove dok ti El-Fatihu na mezaru učim. Sklapam oči da te u mislima vidim i pokušavam se sjetiti kako si me gledala dok ti ljubih dlan, prislanjajući čelo na tvoju ruku. „Bajram Šerif Mubarek Olsun, majka“, pomislim u sebi i gledam u nebo.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.