Još se traga za 644 ubijena i nestala Prijedorčanina

Još se traga za 644 ubijena i nestala Prijedorčanina

U povodu Međunarodnog dana nestalih, Udruženje Prijedorčanki “Izvor” danas je na glavnom gradskom trgu u Prijedoru postavilo instalaciju – siluetu koja simbolizuje nestale osobe i pročitalo imena 644 Prijedorčanina za čijim se kostima i identitetom još uvijek traga.

Dostojanstvenom skupu prisustvovale su i porodice ubijenih i nestalih Prijedorčana. Među njima je bio i Fikret Bačić iz Zecova koji 24 godine traga za kostima 31 člana svoje porodice koji su strijeljani 25 jula 1992 godine i odvezeni u nepoznatom pravcu. Među njima su bila i Fikretova djeca sin Nermin (12) i kćerka Nermina (6).

– Evo i na ovaj današnji dan pozivam sve građane koji nešto znaju, ne samo o mojoj porodici nego o bilo kojem građaninu čiji je tijelo nestalo u Prijedoru, da se jave. Mogu se javiti bez ikakve odgovornosti i tad kad pronađeno sva 644 tijela za kojim još tragamo možemo govoriti o suživotu, o pomirenju i o napretku, kazao je Bačić.

Prisutnim se obratila i Seida Karabašić, predsjednica Udruženja Prijedorčanki “Izvor” koja je, između ostalog, “apelovala na sve ljude koji imaju saznanja kojim mogu doprinijeti u rješavanju sudbina nestalih”.

– Skupite hrabrost i javite informaciju o nestalim, nama ćete pomoći, a sa sebe skinuti teret – rekla je Karabašić u ime  Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije čiji je član i “Izvor”.

Prisutnim su na trgu podijeljeni i leci s ključnom porukom “Vrijeme je da se suočimo sa prošlošču”.
Avaz

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.