Smrt Prijedorčanina Nihada Muhića ražalostila dolinu Sane

Smrt Prijedorčanina Nihada Muhića ražalostila dolinu Sane

Smrt 54-godišnjeg Nihada Muhića, legende prijedorskog rukometa prije, borca Armije RBiH tokom i velikog patriote i borca za istinu nakon agresije na BiH, ražalostila je dolinu Sane i gradove načičkane uz njene obale.

Proplakali su Prijedor, Ljubija, Sanski Most, njegov prerani odlazak izazvao je bol i suosjećanje sugrađana, jer je Muhić godinama šarmantno i lucidno ispisivao svoju istinu o Bosni, bio kritičar lošeg i afirmirao dobro.

Prvi nadimak

Anto Tomić, logoraš i Muhićev komšija iz Ljubije, nastanjen u Hamburgu, iskreno je pustio suzu za svojim ahbabom.

– Ova moja sijeda glava doživjela je tuge, bola, patnje, jada i čemera za tri života. Smrt je bila moja svakodnevna pratnja i moj drug, bilo je u životu suza i plača, ali nikada kao sad. Suze same lete za mojim Nihom – kazao je Tomić.

S rahmetli Muhićem je odrastao, sjeća se njegovih “tarzanskih” krikova iz šume Borik dok je bio dijete. Roditelji su mu, kaže Tomić, držali ćevabdžinicu, zbog čega je Nihad dobio svoj prvi nadimak Ćevap. Uvijek je bio nasmijan, a kako kaže Anto, izrastao je u pravog Apolona, kojem ljubijske i prijedorske ljepotice nisu mogle odoljeti.

Pogotovo kada je rukometnu karijeru iz ljubijskog Rudara nastavio u prvoligaškoj Bosnomontaži, koju je neko vrijeme vodio i legendarni rukometni golman Abas Arslanagić.

– To je sada legenda, kada je naš Niho na turneji po Japanu tako zadeverao japanske dame da su načisto poludjele za njim. Ostala je priča da u Zemlji izlazećeg sunca žive njegovi potomci – govori Tomić.

Na društvenim mrežama primijećene su njegova mudrost, ali i vesela strana, iako je bio narušenog zdravlja, jer se dugo borio sa podmuklom bolešću.

Britak i oštrouman

Profesor doktor Edin Šarčević, jedan od najuglednijih bh. i međunarodnih pravnih stručnjaka, vanredni profesor na Univerzitetu u Lajpcigu, zapazio je na društvenim mrežama komentare Nihada Muhića.

 

– Nedostajat će mi njegova britkost i oštroumnost, neću prežaliti što se nismo upoznali – napisao je prof. Šarčević.

Nihad Muhić ukopan je prekjučer na prijedorskom mezarju Pećani.

Avaz

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.