SPORT BILD: Dženis Burnić jedan od najvećih talenata u Njemačkoj

SPORT BILD: Dženis Burnić jedan od najvećih talenata u Njemačkoj

Dženis Burnić (18), mladi veznjak Borussije Dortmund, izdvojen je ove sedmice od strane novinara njemačkog uglednog magazina Sport Bild kao jedan od najvećih talenata Njemačke.

Sport Bild koji redovno izvještava o najboljim nadolazećim nadama njemačkog fudbala posvetio je novi tekst kvalitetama Burnića, te podsjetio na njegove dosadašnje uspjehe.

Nakon prvih fudbalskih koraka u rodnom Heessenu, Burnićev trener ga sa sobom vodi u Dortmund gdje već sedam godina više nego uspješno nastupa u omladinskim selekcijama.

Prošle sezone već je konkurisao za neke prijateljske mečeve prvog tima BVB-a, a ovog ljeta zaigrao je protiv Manchester Uniteda i Manchester Citya. Plavcima iz Manchestera je zabio i gol, u penal seriji u kojoj je M. City savladao BVB sa 6:5.

Burnić iza sebe ima nastupe za sve omladinske selekcije Njemačke, a u nezvaničnim razgovorima nije krio da svoju karijeru vidi u dresu Bosne i Hercegovine.

Prirodna pozicija mu je centralni vezni ali vrijedi spomenuti da je dosta često znao igrati i na poziciji lijevog beka, kako u svom matičnom klubu tako i u reprezentaciji.

Kvalitetni nastupi i polivalentnost, u pojedinim skautskim izvještajima Burnića su smjestili u sami vrh evropskog fudbala te se smatra za jednog od najperspektivnijih igrača na svojoj poziciji na Starom kontinentu.

Novinari Sport Bilda ističu kako Burnić još mora poraditi na svojoj fizičkoj snazi i potpunoj koncentraciji tokom mečeva, no veliki talenat i još veće odricanje i profesionalizam ovog mladića, sigurno će uroditi i velikom karijerom.

Nažalost, do sada još niko iz Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine nije posjetio Burnića i njegove roditelje u Njemačkoj i dogovorio njegov nastup za Bosnu i Hercegovinu. Čini se kako krovna kuća bh. fudbala nikako da prebrodi “začarni krug” u kojemu se zbog poštovanja autonomije selektora međusobno koče čekanja zvanične molbe igrača da zaigra za BiH koji to neće napraviti bez poziva selektora i poziv selektora igraču koji to neće napraviti bez igračevog zvaničnog zahtjeva da igra za BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.