USAGLAŠEN MEHANIZAM KOORDINACIJE Zvizdić: Ovo je pobjeda evropskog puta BiH

USAGLAŠEN MEHANIZAM KOORDINACIJE Zvizdić: Ovo je pobjeda evropskog puta BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić te zamjenici Vjekoslav Bevanda i Mirko Šaroviće, održali su sastanak o mehanizmu koordinacije s entitetskim premijerima Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem u Sarajevu.

Sastanku je prisustvovala i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

– Mehanizam koordinacije je usaglašen. Pobijedio je evropski put BiH – kazao je Denis Zvizdić.

On je kazao da će naredne sedmice mehanizam koordinacije biti konačno usvojen na sjednicama vlada, a da se na jesen očekuje i upitnik Evropske unije.

– Sastanak nije dugo trajao što znači da su stvari i prethodno i na ovome sastanku u potpunosti dogovorene, usaglašene i tekst mehanizma koordinacije je u potpunosti danas finaliziran. To je produkt zajedničkog rada brojnih institucija i premijera koji su nama pomagali oko usaglašavanja teksta mehanizma koordinacije. Ovo je tema o kojoj se dugo razgovara s različitih aspekata. Ovo je zajednički produkt svih nivoa vlasti. Nema pobjednika niti poraženih, jer smo zajednički radili. Ovdje je pobjednik evropska perspektiva. – kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Premijerka RS Željka Cvijanović je dodala da se radi o interakciji nekoliko nivoa vlasti.

– Vi ste upoznati tokom vremena šta smo rješavali i mislim da smo dobili prijedlog koji je “životan”. Mislim da smo dobro to sastavili i uveli predstavnike vlasti na mjesta na kojima se moraju nalaziti. Riječ je o interakciji nivoa vlasti u skladu sa Ustavom i nalaženju jednoglasnog stava kako bi se komuniciralo prema EU. Imamo šansu da do kraja godine dobijemo zeleno svjetlo – kazala je.

Ona je dodala da ovo nije bio lagan proces.

– Da je bilo jednostavno, riješili bismo to prije tri godine. Mi ćemo na vladi ovo imati najkasnije sljedeći četvrtak.

Premijer FBiH Fadil Novalić je kazao da je jasna poruka evropskog puta.

– Jasan je naš evropski put i tu više nema dileme. Šaljemo pozitivnu poruku da smo sposobni konsenzusom donijeti neke odluke i pravac kojim idemo – kazao je Novalić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.