Ćela kod Prijedora: Sakuplja starine otkako zna za sebe, ima ih dovoljno za dva muzeja

Ćela kod Prijedora: Sakuplja starine otkako zna za sebe, ima ih dovoljno za dva muzeja

Šefik Kahrimanović (60), mještanin Bastasa, zaseoka naselja Ćela kod Prijedora, od kad zna za sebe, sakuplja starine. Na svom imanju sada ih ima više od hiljadu, dovoljno za dva muzeja.

– Još nisam tačno izbrojao koliko toga imam, ali nema čega nema, od pegli, dolapa, starih ukrasnih posuda, mačeva, kubura, buzdovana. Tu je i sijačica stara više od 150 godina, nekoliko singerica, poljoprivrednih alatki, rakijskih kotlova, starih kovanica i novčanica, pa čak i američkih registarskih tablica – govori Šefik.

Neće prestati

U rodne Bastase vratio se prije dvije godine, tri godine nakon stravične porodične tragedije, saobraćajne nesreće u Italiji, u kojoj je na putu prema Švicarskoj, gdje je boravio više od tri i po decenije, izgubio tri najbliža člana porodice. U Bastasima je, po povratku, nastavio sakupljati starine. Dok nam pokazuje fijakere, kojih ima čak sedam, i saonice, koje u vrijeme zimske idile vuku njegovi konji, Šefik kaže da sa sakupljanjem starih predmeta nikad neće prestati.

– To me odmara i opušta. Dosta toga sam donio iz Švicarske, odakle sam dovezao i pet fijakera, potom neke njihove stare predmete, ali i nešto što sam prikupio na brojnim  putovanjima. Ništa nisam dobio, sve sam kupovao – kaže Šefik, vlasnik vjerovatno najvećeg muzeja na otvorenom u Bosanskoj krajini.

Zanimljivo je da svaka starina koju je ovaj pasionirani sakupljač vlastitim rukama vratio u život, ima svoje počasno mjesto. Žao mu je što ga, osim najbližih, djece i nevjenčane supruge Remize, malo ko podržava u tome što radi. A on bi volio, mada još nije sve izložio, da što više ljudi vidi ono što je decenijama s ljubavlju sakupljao.

Dolaze gosti

– Prošle godine, u posjeti mi je bila jedna grupa djece iz Ljubije, predškolskog uzrasta. Doveli su ih roditelji da vide šta imam. Česti gosti su mi mladi Švicarci, u maju je ovdje nekoliko dana boravio i moj šef iz Švicarske, a ja bih volio da starine pokažem svima. Ko god može, neka dođe – kaže Šefik, koji se veoma obradovao posjeti novinarske ekipe “Dnevnog avaza” i činjenici da će njegovi eksponati konačno “ugledati svjetlost dana”.

Ljubav prema životinjama

Šefik na imanju, koje se doslovno ogleda u obližnjem ribnjaku Saničani, ima i tri psa, tri konja, 40 ovaca, stotinu kokoši, deset pijetlova, norke, dva zeca i na počasnom mjestu čak i malu kornjaču. Životinjama se posebno raduje unuk Eldin, koji i ovo ljeto, umjesto u Švicarskoj, provodi u Ćeli, kod djeda.

– Kobila je austrijska Brigita. Ona ima ždrijebe Benu, a poni Bruno je Bosanac i kod mene je došao iz istočne Bosne. To je porodična tradicija, ta ljubav prema konjima, koju sam naslijedio od rahmetli oca Murata – kaže Šefik.

Avaz

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.