SKANDALOZNO Zašto Incko ne spriječi referendum i kršenje Dejtona

SKANDALOZNO Zašto Incko ne spriječi referendum i kršenje Dejtona

GDJE JE OHR? Komisija za referendum u RS zasjeda danas u 12

Za danas u 12 sati zakazana je prva sjednica Komisije za referendum u prostorijama Narodne skupštine RS.

Predsjednik Komisije je Siniša Karan, a članovi su Dragoljub Reljić, Davor Šešić, Nedeljko Glamočak, Perica Bundalo, Goran Zmijanjac, Zdenka Gojković, Vojislav Gligić i Milan Petković. Referendum o danu RS trebao bi biti održan 25. septembra.

Objava odluke o održavanju referenduma o danu RS u manjem bh. entitetu ni jučer, jednako kao ni dan ranije, nije prouzrokovala reakciju visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) uprkos javnim osudama i zahtjevima za intervenciju OHR-a zbog antidejtonskog i antiustavnog djelovanja vlasti RS.

Iz OHR-a smo tokom subote i nedjelje neuspješno pokušavali dobiti stav, a saznali smo da ovaj ured već duže vrijeme vikendima ne radi. Također, ni sam visoki predstavnik nije odgovarao na pozive i poruke naših novinara. Ranijih godina OHR je bio na raspolaganju i vikendima bez obzira na to o čemu se radi.  

U OHR-u su, na zahtjev medijskih kuća, u četvrtak dali kratko saopćenje u kojem su ponovili raniji stav da odluka Narodne skupštine od 15. jula o referendumu predstavlja kršenje Dejtona.

U istom saopćenju, umjesto najave o daljnjim koracima OHR-a, vlasti RS pozvane su da ovo pitanje rješavaju putem dijaloga, odnosno da ispoštuju odluku Ustavnog suda BiH.
Šutnju OHR-a, pak, vlasti manjeg bh. entiteta iskoristile su kako bi napravile daljnje korake koji vode ka provođenju referenduma. Prema nekim mišljenjima, politika međunarodne zajednice je da se OHR više ne miješa u svoj posao, već samo figurira do momenta kada će biti objavljeno njegovo gašenje. Sudeći prema aktivnostima RS na referendumu, ta teorija nije daleko od stvarnosti.  
Niz referenduma će uslijediti

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS utvrdilo je na sjednici u četvrtak da vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda nije povrijeđen odlukom NSRS o raspisivanju referenduma.

Sam predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da “nikakav visoki predstavnik ne može spriječiti održavanje referenduma o danu RS 25. septembra, prvog u nizu referenduma koji će Srpska organizovati na različite teme”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.