Večeras se otvara 22. Sarajevo Film Festival

Večeras se otvara 22. Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival večerašnjom ceremonijom u Narodnom pozorištu 22. put otvara svoja vrata.

Sarajevo Film Festival već tradicionalno ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja prepušta uspješnim bh. glumcima mlađe generacije, a ove godine će to biti Alena Džebo koja će u petak, 12. augusta, u Narodnom pozorištu Sarajevo ozvaničiti početak 22. izdanja Festivala.

U ranijim godinama uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala bila je povjerena glumicama Zani Marjanović, Vanesi Glođo i Mariji Pikić te bh. glumcima Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.

Selekcija Open Air programa već je ranije najavljena kao jedna od najboljih selekcija u proteklim godinama i ove nam godine donosi sljedeće naslove: “Taxi Driver”, “Florence Foster Jenkins”, “Love & Friendship”, “Julieta”, “I, Daniel Blake”, “Captain Fantastic”, “Dobra žena”, “Flaskepost fra P” i “Tour de France”.

Na SFF-u će ove godine biti prikazana ukupno 222 filma iz 61 zemlje. Filmovi su podijeljeni u 18 različitih programa, bit će prikazani na sedam lokacija, a trajanje svih filmova je blizu 200 sati. Gotovo svi filmovi će imati reprize, a SFF u devet dana donosi blizu 500 sati projekcija.

SFF svake godine prikazuje više od 200 igranih i dokumentarnih filmova, a najzanimljiviji je po tome što stavlja fokus na regiju koja obuhvata zemlje bivše Jugoslavije.

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu za nagradu Srce Sarajeva takmičit će se čak 39 filmskih naslova, a bit će prikazano 50 filmova iz regije. Filmovi se takmiče za četiri nagrade – Srce Sarajeva za najbolji film, glumicu, glumca i specijalnu nagrada žirija.

Sarajevo Film Festival i ove će godine ugostiti posjetioce iz zemalja regije, Evrope i svijeta, a na listi zvaničnih gostiju nalazi se njih više od 1.500 osoba iz više od 70 zemalja svijeta.

Glavna zvijezda ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala je slavni američki glumac Robert De Niro kojem će biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za životno djelo.

Stephenu Frearsu, jednom od najistaknutijih i najprovokativnijih britanskih reditelja današnjice, bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti u okviru 22. Sarajevo Film Festivala.

Wolfgangu Amadeusu Brülhartu će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za njegov veliki doprinos i podršku Obala Art Centru, kao i za inicijativu za izgradnju Meeting Pointa kao kulturnog centra koji je danas prepoznat kao mjesto susreta i zvanično kino Sarajevo Film Festivala.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.