Učenici iz Jajca pobijedili podjele

Učenici iz Jajca pobijedili podjele

Odluka o izgradnji škole koja će raditi samo po bosanskom planu i programu u Jajcu neće biti sprovedena, dok bi od naredne školske godine u svim školama na području Srednjobosanskog kantona (SBK) trebalo da bude uređeno pitanje nacionalne grupe predmeta i preambula koje se odnosi na grb u svjedočanstvima, potvrdili su iz resornog ministarstva.

“Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti su 15 godina upućivali zahtjeve resornom ministarstvu da se ispoštuju njihova prava u pogledu učenja po bosanskom planu i programu u školama u kojima su većina i to bez ikakvih podjela i uskraćivanja prava drugoj djeci. To je identično zahtjevu djece koja su digla glas protiv podjela, a kojima sam ja dao podršku, jer dijelim njihovo mišljenje, kao i stav da se u svjedodžbama ne treba nalaziti šahovnica koja je neustavno obilježje”, naglasio je on. Resorno ministarstvo, na čijem je čelu Katica Čerkez, oglušilo se o višegodišnje apele, te su, kako je Hozan ustvrdio, “roditelji bili primorani prihvatiti ministarsku odluku o izgradnji škole koja će raditi samo po bosanskom planu i programu”.

Ipak, implementacija te odluke se zaustavlja, a Čerkezova je juče kazala da ona nema šta da se slaže ili protivi, već da poštuje i sprovodi inicijative drugih. Osnivanje nove škole svojevremeno je podržao 21 zastupnik, četiri su bila protiv, a pet ih je bilo suzdržano, dok su građani Jajca, kao i OSCE u BiH, podržali srednjoškolce.

Istovremeno, članovi Vijeća učenika Srednje škole “Nikola Šop” i Srednje strukovne škole u Jajcu odlučili su protestima bojkotovati nastavu od septembra, ako se ovako nešto realizuje. Jajce je jedina opština u čitavom SBK i Hercegovini gdje djeca sve tri nacionalnosti idu zajedno u školu, iako mnogi od njih prve školske dane pamte po podjelama, odnosno programu “dvije škole pod jednim krovom”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.