Police marketa pune uvozne hrane sumnjivog kvaliteta!

Police marketa pune uvozne hrane sumnjivog kvaliteta!

U šest mjeseci utvrđene su brojne nepravilnosti kod konditorskih proizvoda iz Albanije , Hrvatske, Mađarske , Italije, Poljske, Turske kod osvježavajućih pića , aditiva iz Belgije, voćnih sokova iz Srbije

Turske urme, poljske čokolade, albanske bombone, bugarski deterdženti. Domaće tržište vrvi od  uvoznih proizvoda, ali mnogi od njih,osim jeftinoće drugih kvaliteta skoro da i nemaju.

Za samo pola godine inspektori su naredili uništavanje 240 kilograma neispravne hrane koji su skinuti sa polica marketa. Ima tu i domaće proizvodnje, iako je većina te hrane najvjerovatnije  kasno stigla u Srpsku, pred istek roka.

“U ovih šest mjeseci možemo reći da smo utvrđivali nepravilnosti kod konditorskih proizvoda iz Albanije , Hrvatske, Mađarske , Italije, Poljske, Turske kod osvježavajućih pića , aditiva iz Belgije, voćnih sokova iz Srbije. U slučajevima gdje deklaracije nisu usklađene sa našim propisima kod takvih pošiljki se nalaže otklanjanje nepravilnosti ili one u suprotnom neće biti puštene u promet”, rekla je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Među uništenom hranom ima i začina za koje većina vjeruje kako su dugotrajni, iako rok nije razlog uništavanja 208 kilograma ljute paprike hrvatskog ” Šaframa”. Ljuta papričica osim ljutine krila je i opasan aflatoksin.

U Republičkom inspektoratu kažu da su na granicama i carinskim prelazima pooštrene kontrole hrane, ali i da građani moraju da obrate pažnju šta kupuju. Većina kupaca sa kojima smo razgovarali tvrdi da najradije biraju domaće, a to za njih mahom znači bivša Jugoslavija ili zemlje u kojima žive i rade.

Najvažnije je čitati deklaraciju, ali i one imaju niz manjkavosti, uz sitna slova, tu su nepotpuni podaci o šećerima, aditivima, štetnim sastojcima.

“Uzmite bilo koju čokoladu pa će vam trebati mikroskop, i kad skinete sjajnu foliju ona daje refleks i ne može da se čita. Ja bih kupovao radije domaće proizvode ali od velikih proizvođača”, rekao je  Dragutin Bošković iz Pokreta potrošača RS.

Osim razvijanja navike pažljivog čitanja deklaracije iz Republičkog inspektorata savjetuju potrošače da se dodatno zaštite, obavezno sačuvaju račune prilikom kupovine i ukoliko primjete bilo kakve nepravilnosti proizvoda alarmiraju inspekciju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.