OHR poručio vlastima u RS-u: Ispoštujte i provedite odluku Ustavnog suda BiH

OHR poručio vlastima u RS-u: Ispoštujte i provedite odluku Ustavnog suda BiH

Iz Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) upozorili su kako Narodna skupština RS-a odlukom od 15. jula o održavanju referenduma o Danu RS-a krši Opći okvirni sporazum za mir.

Dodaju da se od glasača u Republici Srpskoj traži da odlučuju o pitanju koje je već riješio Ustavni sud BiH, čije su presude konačne i obvezujuće i entiteti ih moraju provoditi.

“Umjesto suprotstavljanja odlukama Suda i trošenja značajnih javnih sredstava na organizaciju referenduma, od vlasti Republike Srpske se očekuje da rješavaju nesporazume putem konstruktivnog dijaloga sa drugim političkim akterima. To je najbolji put naprijed”, rečeno je u OHR-u.

OHR je još jednom pozvao vlasti Republike Srpske da “ispoštuju i provedu odluku Ustavnog suda BiH”.

Podsjećamo, Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo je da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u vezi s odlukom o raspisivanju referenduma o Danu RS-a u manjem bh. entitetu.

To bi u prijevodu značilo da vlasti u RS-u više ništa ne sprečava da objave odluku o raspisivanju referenduma u Službenom listu RS-a, čime će ona i stupiti na snagu.

Referendumsko pitanje o kojem će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.