Nova pravila od narednog ljeta: Hrvatska uvodi red na plažama

Nova pravila od narednog ljeta: Hrvatska uvodi red na plažama

Splitsko-dalmatinska županija prva će u Hrvatskoj uvesti vrlo precizni pravilnik o korištenju plaža, kojim će nastojati uvesti red na stotinama njih koji su danas u različitim režimima korištenja i često su predmet pobune lokalnog stanovništva zbog ležaljki, suncobrana i ostalih sadržaja koji priječe pristup moru.

Kako je potvrdio županijski pročelnik za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja, već su započele pripreme i novi pravilnik bit će usvojen do konca ove godine, javlja Tportal.

U ovoj županiji bit će zabranjeno ograđivanje plaža i naplaćivanje ulaza, ograničit će se površina koju mogu zauzimati ležaljke – najvjerovatnije na maksimalnih četrdeset posto – a pored svega bit će određen koridor uz samo more koji mora biti ostavljen za prolaz ili na korištenje običnim kupačima.

– Domaći ljudi će apsolutno imati prednost i pobrinut ćemo se da ne dođe do ekspanzije komercijalnih sadržaja zbog kojih bi plaže postale nedostupne, kaže Čogelja.

Premda u Splitsko-dalmatinskoj županiji postoje stotine kilometara obale, pod službenom koncesijom tek je 85 plaža, uz još 65 sportskih lučica. Razlog je nevjerojatna sporost u određivanju granica pomorskog dobra i upisu u katastar; bez toga se koncesije na samim plažama ne mogu izdati i dozvoljeno je tek da gradovi i općine izdaju privremena jednogodišnja koncesijska odobrenja koja obično vode u kaos i metastazu ugostiteljskih objekata, što je posljednjih mjeseci najvidljivije na splitskom Žnjanu.

Tokom ovog ljeta županijski službenici sa službenicima Porezne uprave i Lučke kapetanije obišli su većinu županijskih plaža pod koncesijom i utvrdili stanje, koje će se potom ujednačiti tako što će svaki koncesionar dobiti vrlo precizan aneks ugovora. U izradi županijskog pravilnika u obzir će se uzeti pravilnici o plažama koje već imaju općine poput Baške Vode, ali i državni plan upravljanja plažama kojim je već određen dosta visok standard za različite kategorije plaža poput obiteljskih, gradskih ili tzv. party-kupališta.

Svojih desetak prijedloga već je uputila i policija: ona traži da barem na plažama koje su pod koncesijom budu osigurani ormarići za zaključavanje vrijednih stvari, kao i mjesta za bicikle.

Čogelja je potvrdio da ubuduće neće biti dozvoljeno zauzimanje plaže ležaljkama na površini većoj od 40 posto, ali i da će one morati biti pospremljene sa strane i postavljene uz obalu tek na zahtjev korisnika. Iznimke će eventualno biti moguće u na plažama uz hotele visoke kategorije, no i ondje će ležaljke moći biti postavljene tek u dva reda i minimalno deset do petnaest metara od samog mora.

Dok se konačno ne odrede granice pomorskog dobra i plaže ne ucrtaju u katastar, najveća odgovornost ipak je na gradovima i općinama i njihovim privremenim koncesijskim odobrenjima. I u tome postoji različita praksa: dok je maleno mjesto Okrug na Čiovu svoje ugostitelje jasno obvezalo ugovorima i za svako kršenje dozvola slijedi hitra deložacija i neizdavanje koncesijskog odobrenja za iduću godinu, dotle je splitska gradska uprava na Žnjanu izdala nekoliko desetaka koncesijskih odobrenja za lokale veličine do 12 kvadratnih metara – i danas s Ministarstvom graditeljstva mirno gleda kako su oni narasli u luksuzne beach-barove od po nekoliko stotina kvadrata.

Splitsko-dalmatinska županija, inače, od koncesija nad 150 plaža i lučica godišnje uprihodi oko osam milijuna kuna. Nekoliko vladajućih garnitura na razini države dosad je odbijalo zahtjeve primorskih gradova i općina da se izmjenama zakona nadležnost nad obalom dodijeli njima umjesto županijama.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.