Težak život povratnika u Republiku Srpsku

Težak život povratnika u Republiku Srpsku

Dvadeset godina nakon završetka rata, sve je manje povratnika koji se vraćaju u bh. entitet Republika Srpska.

{youtube}iTJEBEy-KhE{/youtube}

Dvadeset godina nakon završetka rata, sve je manje povratnika koji se vraćaju u bh. entitet Republika Srpska. Za one koji su se vratili, život je težak.

Fra Marko Kovačić je povratnik. Bio je jedan od prvih Hrvata koji se nakon rata vratio u mjesto Mišin Han, nedaleko od Banje Luke.

Kaže da su uspjeli obnoviti svoje domove i crkve, ali ne i zajednicu vjernika u svojoj župi.

”Ovdje u mojoj župi Ivanjska, ne mogu govoriti za grad Banja Luku nego za svoju župu, ‘95. svi Hrvati su potpuno istjerani, a do 1995. župa Ivanjska je imala 3.525 vjernika. A sada, ovog trenutka, garantiram vam ja jer imam podatke, ova župa ima 137 vjernika”, kazao je Fra Marko Kovačić, hrvatski povratnik u Banja Luku.

Iskustvo Fra Marka je karakteristično za hrvatske povratnike u mnogim dijelovima Republike Srpske. Žale se da su zaboravljeni, marginalizovani i prepušteni sami sebi.

Među bošnjačkim povratnicima – slična priča.

Jedan od rijetkih, uspješnih primjera je Midhat Hajdarpašić. Otvorio je restoran u kojem zapošljava druge povratnike i time daje svoj doprinos održivom povratku.

”Mogu vam reći da nije bilo ni teško ni lahko. Mislim, ko je naučio na humanitarnu pomoć, onda on čitav život očekuje pomoć. Ko je naučio da radi, a ja volim da radim, volim da stvaram i da imam, onda se može. Bosna ko Bosna, Balkan ko Balkan. Nigdje nije sjajno. Može se, ko hoće raditi, može se”, rekao je Midhat Hajdarpašić, bošnjački povratnik u Banja Luku“, navodi Midhat Hajdrapašić, bošnjački povratnik u Banja Luku.

Popis iz 1991.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, grad Banja Luka imao je 50 posto Srba, 20 posto Bošnjaka i 11 posto Hrvata te 15 posto onih koji su se deklarisali kao Jugosloveni. Slika je danas potpuno drugačija.

„Prvi povratnici su se počeli vraćati u ovaj grad davne 2000. godine. Međutim, iz jedne asocijacije povratnika nam kažu da se svega mali procenat od prijeratnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, vratio u grad na rijeci Vrbas”, javlja reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Kemal Gunić iz udruženja povratnika kaže da je postignut uspjeh kada je riječ o oduzetoj nepokretnoj imovini.

”Godine 2000. počeo je povratak, naročito nakon odluke Visokog predstavnika. Tako da smo uspjeli 99 posto imovine vratiti nazad, i bošnjačke i hrvatske. Ostalo je svega desetak sudskih sporova, ostalo je sve vraćeno našim ljudima”, rekao je Kemal Gunić, Udruženje povratnika u Banja Luku.

U Banja Luku, kao i brojne druge gradove u ovom entitetu, vratili su se pretežno stariji ljudi.

Mlađi, u potrazi za boljim životom, odselili su se u Zapadnu Evropu, a svoja rodna mjesta tek ponekad posjećuju.

Izvor: Al Jazeera

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.