Novi najbolji prijatelji: O čemu su pričali Putin i Erdogan i da li Zapad ima razloga biti nervozan

Novi najbolji prijatelji: O čemu su pričali Putin i Erdogan i da li Zapad ima razloga biti nervozan

U Sankt Peterburgu održan je vjerovatno najznačajniji ovogodišnji sastanak dva svjetska državnika. Susret je kulminacija turbulentnih dešavanja, simbol zaokreta odnosa dviju država, a popraćen je velikim interesovanjem Zapada.

Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan jučer su, prema svemu sudeći, predstavili jedinstveni front u želji za izgradnjom novih ekonomskih odnosa i novog pristupa vanjskoj politici, prvenstveno prema rješenju konflikta u Siriji.

“Prošli smo kroz vrlo teške trenutke u odnosima naših zemalja, ali sada ih želimo preboljeti u interesu oba naša naroda. Želimo obnoviti naše odnose, ne samo zbog pragmatičkih razloga, nego iz dugoročnih interesa naših država i promocije dobrosusjedstva Rusa i Turaka”, rekao je ruski predsjednik na konferenciji za medije nakon sastanka s predsjednikom Turske.

Kako je Erdogan istakao, lideri nisu štedjeli riječi hvale jedan za drugoga, obećavajući ukidanje obostranih sankcija nakon obaranja ruskog aviona te obnavljanje energetskih projekata.

“Obje zemlje su sada odlučne da vrate međusobne odnose na nivo koji je postojao prije krize”, zaključio je Erdogan.

Putin ipak nije krio razlike u vezi s idejama za rješenje sirijskog građanskog rata. Naime, Erdogan i dalje smatra da Bašar al-Asad mora biti uklonjen, dok zvanična Moskva podržava njegovu vladavinu. Lideri su se dogovorili da na sljedećem sastanku poravnaju neslaganja u vezi sa sirijskom krizom.

“Vjerujem da je moguć pronalazak zajedničkog pristupa, u najmanju ruku zbog toga što svi želimo da rat stane”, rekao je Putin.

Erdogan je pohvalio Putina što ga je čelnik Ruske Federacije telefonski kontaktirao netom nakon neuspjelog državnog udara sa 15. na 16. juli.

“To je imalo veliki psihološki značaj”, rekao je Erdogan.

Svjetski analitičar ocjenjuju kako je ovaj sastanak ozvaničio izuzetan zaokret u odnosima Moskve i Ankare. Zaokret je bio evidentan i prije mjesec dana kada se Erdogan zvanično izvinio zbog obaranja ruskog borbenog aviona u novembru 2015.

Svjetski mediji na različite načine prenose ovaj susret. Dok Russia Today između redova naglašava Putinovu superiornost u odnosima dviju država, dok ističe Erdoganov izbor riječi “prijatelj” i “zahvalnost”, New York Times podsjeća kako je zapadni svijet u neku ruku nervozan zbog novog zbližavanja Turske i Rusije.

Američko-turski odnosi u mnogo čemu su uzdrmani nakon pokušaja puča za koji Ankara krivi Fetullaha Gulena, rezidenta Sjedinjenih Američkih Država. Turska je zatražila njegovo izručenje, ali Washington prije svega želi vidjeti dokaze o njegovoj umiješanosti prije nego se povinuje zahtjevima Ankare.

Evropska unija je zatražila blaži pristup turskih vlasti kada su u pitanju hapšenja i suspenzije običnih građana, državnih funkcionera, novinara i oficira vojske za koje Ankara smatra da su bili umiješani u puč ili da su članovi tzv. Gulenove terorističke organizacije FETO.

Tu su i ucjenjivanje dogovorom o sirijskim izbjeglicama, slobodno kretanje turskih državljana Evropskom unijom i sam proces pristupanja Turske EU koji je u posljednje vrijeme de facto suspendovan.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.