Otapanje leda otkrilo tajnu američku nuklearnu bazu

Otapanje leda otkrilo tajnu američku nuklearnu bazu

Klimatske promjene otopile su ledeni pokrivač i otkrile postrojenje za nuklearne projektile koje je ostalo iz Hladnog rata i bilo skriveno čak 50 godina.

Nalazi se na sjeverozapadu Grenlanda, a u njoj su se izvodila testiranja s biološkim, nuklearnim i hemijskim materijalom. Baza je dobila naziv Projekt ledeni crv prema strogo povjerljivom projektu koji je američka vojska pokrenula netom prije početka Hladnog rata.

SAD je postavio 600 projektila srednjeg dometa i mogao je prilično lako ispaliti ih prema Sovjetskom Savezu.

Kako bi bili sigurni u uspješnost projekta, inženjeri su kopali gusti ledeni pokrivač i stvarali objekte u kojima se može čuvati oružje za masovno uništenje.

Ipak, danska vlada u čijem je posjedu Grenland nije znala što Amerikanci tačno rade. SAD ih je zavarao objašnjenjem da grade vojnu bazu na površini pod nazivom Kamp stoljeća. Taj je objekt navodno trebao istražiti mogućnost eksperimenata na ledenoj plohi.

Amerikanci su “lažni” kamp i tajnu podzemnu bazu izgradili do 1963. Stvorili su malo društvo ljudi koji su tamo radili i živili. Imali su trgovine, bolnice, kazališta i crkve. No, geolozi su shvatili da ledenjak klizi prema tome mjestu i da će srušiti tunele Ledenog crva do kraja 1965. Ubrzo su zatvorili cijeli kompleks.

– Napustili su bazu i njen otpad. Pritom su pretpostavljali da će biti vječno sačuvana pod snijegom koji se neprestano nagomilava – napisali su naučnici u svojoj studiji.

Ipak, nisu znali kako će se tačno klimatske promjene odraziti na ovo područje. Naime, Arktik se topi brže nego bilo koje mjesto na Zemlji. Baza je sada razotkrivena, a posljedice mogu biti katastrofalne za okoliš. Rashladna tečnost koja se sastoji od stotine hiljadu litri dizela, otpadne vode i toksične građevinske kemikalije curi u ledenu plohu. S obzirom na brzinu zagrijavanja, načnici predviđaju da će se sve tvari izliti do 2090. godine. Ako te hemikalije iscure u okeane, narušit će se morski ekosistemi.

– Samo je pitanje vremena kada će sve otopiti, a posljedice će biti neizmjerljive – zaključio je naučnik William Colgan.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.