Iako se bolest krvgave kože bliži BiH: Još nema oboljelih goveda, ali ni sredstava za vakcinaciju

Iako se bolest krvgave kože bliži BiH: Još nema oboljelih goveda, ali ni sredstava za vakcinaciju

Mjere su predložene nakon što je Hrvatska odlučila da od danas krene u potpunu vakcinaciju kao i pojava posljednjeg slučaja kvrgave kože na području crnogorske općine Plužine, što je blizu granice sa BiH

SARAJEVO – U Bosni i Hercegovini nije zabilježen nijedan slučaj opake virusne zaraze bolesti goveda nazvane kvrgava koža koja je u opasnost dovela stočne fondove gotovo svih zemalja regiona, javlja Anadolu Agency (AA).

Ipak, širenje ove bolesti približilo se granicama BiH, te su stoga predložene mjere kako bi se BiH mogla suočiti sa eventualnim posljedicama za zemlju.

Mjere su predložene nakon što je Hrvatska odlučila da od danas krene u potpunu vakcinaciju kao i pojava posljednjeg slučaja kvrgave kože na području crnogorske općine Plužine, što je blizu granice sa BiH, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

BiH, za razliku od Hrvatske, kako je rekao Šarović, trenutno neće pristupiti potpunoj vakcinaciji stočnog fonda, već će se pomno pratiti situacija na terenu. Ukoliko bi se pojavili slučajevi oboljelih goveda, naveo je, BiH će pristupiti regionalnoj vakcinaciji odnosno vakcinaciji područja gdje se bolest pojavi.

Također, iako je hrvatska vlada odobrila pristup vakcinaciji, BiH neće potpuno zabraniti uvoz hrane životinjskog porijekla iz te zemlje.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.