Josip Merdžo, osuđivani za zloupotrebu položaja, imenovan za direktora Instituta za intelektualno vlasništvo BiH

Josip Merdžo, osuđivani za zloupotrebu položaja, imenovan za direktora Instituta za intelektualno vlasništvo BiH

Josip Merdžo koji je 2005. godine pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti imenovan je na poziciju direktora Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Merdžu je na ovu funkciji imenovalo Vijeće ministara BiH, a Odluka o imenovanju zvanično je objavljena i u Službenom listu BiH.

“Josip Merdžo imenuje se za direktora Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine na mandatni period od pet godina. Ovo Rješenje stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom listu BiH”, piše u Odluci.

Direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH osuđen je na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti dok je bio HDZ-ov premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Merdžo je osuđen zbog toga što je u svojstvu premijera potpisivao ugovore sa zaštitarskom firmom “Redarstvenik” 1999. godine, a prema čemu je iz budžeta ovoj firmi mjesečno izdvajao 66.000 KM, što je okarakterisano kao krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

Od izdržavanja zatvorske kazne spasila ga je trenutna zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto. Naime, dok je obnašala dužnost predsjednice FBiH, Krišto je u skladu s ustavnim ovlastima pomilovala Merdžu iako on nije proveo nijedan dan služeći zatvorsku kaznu.

U prošlom mandatu Merdžo je imenovan i za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a sa te pozicije je odstupio 29. februara 2012. godine radi odlaska na novu dužnost.

klix.ba

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.