Kozarac.ba

Josip Merdžo, osuđivani za zloupotrebu položaja, imenovan za direktora Instituta za intelektualno vlasništvo BiH

Josip Merdžo koji je 2005. godine pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti imenovan je na poziciju direktora Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Merdžu je na ovu funkciji imenovalo Vijeće ministara BiH, a Odluka o imenovanju zvanično je objavljena i u Službenom listu BiH.

“Josip Merdžo imenuje se za direktora Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine na mandatni period od pet godina. Ovo Rješenje stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom listu BiH”, piše u Odluci.

Direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH osuđen je na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti dok je bio HDZ-ov premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Merdžo je osuđen zbog toga što je u svojstvu premijera potpisivao ugovore sa zaštitarskom firmom “Redarstvenik” 1999. godine, a prema čemu je iz budžeta ovoj firmi mjesečno izdvajao 66.000 KM, što je okarakterisano kao krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

Od izdržavanja zatvorske kazne spasila ga je trenutna zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto. Naime, dok je obnašala dužnost predsjednice FBiH, Krišto je u skladu s ustavnim ovlastima pomilovala Merdžu iako on nije proveo nijedan dan služeći zatvorsku kaznu.

U prošlom mandatu Merdžo je imenovan i za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a sa te pozicije je odstupio 29. februara 2012. godine radi odlaska na novu dužnost.

klix.ba

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.