Erdogan: EU nas zamajava 53 godine, idem Putinu

Erdogan: EU nas zamajava 53 godine, idem Putinu

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je na “sva zvona“ razglasio svoju posjetu Rusiji, tokom koje će se sastati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Erdogan u utorak putuje u Moskvu, a očekuje da će razgovori sa Putinom otvoriti novu stranicu u odnosima dvije zemlje.

“Ovo će biti istorijska poseta, novi početak. Vjerujem da će razgovorima sa mojim prijateljem Vladimirom Putinom biti otvorena nova stranica u bilateralnim odnosima. Naše zemlje imaju mnogo toga da urade zajedno”, rekao je Erdogan u intervjuu novinskoj agenciji TASS uoči posjete. On je rekao da Evropska unija izbjegava da ispuni obećanje i “zamajava Tursku već 53 godine”.

U intervjuu sa zamjenikom generalnog direktora TASS-a Mihailom Gusmanom, Erdogan je rekao i da je učešće Rusije od vitalnog značaja za nalaženje rješenja u Siriji.

Nastojanje Turske da uđe u EU traje od 1963. godine kada je postala pridruženi član Evropske ekonomske zajednice (EEZ), preteče današnje Unije. Zahtjev za članstvo u tadašnju EEZ je podnijela u aprilu 1987. godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.