Bivši borci blokirali više putnih pravaca i graničnih prijelaza u BiH

Bivši borci blokirali više putnih pravaca i graničnih prijelaza u BiH

Kako je saopćeno iz BIHAMK-a, saobraćaj je obustavljen i na graničnim prijelazima Doljani, Bijača, Crveni Grm, Orahovlje i Zvirići. Granični prelaz Izačić između BiH i Hrvatske je od 14 sati ponovo u funkciji, saopćeno je iz Auto-moto Republike Srpske.

Veliki broj boraca koji su članovi 70 boračkih udruženja izašli su na ulice tražeći usvajanje boračke Rezolucije u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Kako nam je rekao Drago Grabovac iz Udruženja Zaboravljeni branitelji BiH, borci ostaju na ulicama uprkos kiši.

“Mi smo u Vladi FBiH od 10 sati jutros, ali nismo postigli dogovor. Mi ne želimo ovo, nekoliko puta su nas lagali, ostajemo pri blokadi do daljnjeg, dok se ne postigne dogovor o Rezoluciji”, rekao nam je Grabovac.

Istakao je da su borci izašli i u brojnim gradovima BiH i ovaj put neće otići kućama.

Podsjećamo, u maju ove godine održani su protesti branilaca kada su predstavnici Vijeća branilaca na pregovorima u Vladi FBiH s federalnim i kantonalnim ministrima boraca dogovorili ispunjavanje nekih od uslova nabrojanih u rezoluciji. Neka od njih su jednaka prava svim borcima, a navedeno je također i da će se borački dodatak isplaćivati nakon navršenih 60 godina.

Također, borac koji sa 60 godina nema nikakvih drugih primanja, imat će pravo na 25 posto od prosječne plaće u FBiH. Uz to, dogovoreno je da će svi oni kojima nedostaje pet godina za penzioniranje imati pravo na dokup radnog staža.

Blokada M-17 u mjestu Želeća traje uprkos velikom pljusku

Više stotina demobilisanih boraca blokiralo je danas i magistralni put M-17 Zenica – Žepče u mjestu Želeća gdje traže svoja prava. Kilometarske kolone su zabilježene u oba pravca, a borcima koji su izašli na cestu ne smeta ni kiša.

Demobilisani borac Ramo Bećirović je kazao da su na cestu izašli jer i nakon 23 godine ne mogu ostvariti svoja prava.

“Lažna obećanja i odugovlačenja su nas natjerala da danas ponovo blokiramo cestu. Parlament nas laže godinama i oni su nas natjerali da blokiramo cestu. Ovdje ćemo biti dok ne usvoje naše zahtjeve”, kazao je Bećirović.

Dragan Stojanović je kazao kako su ljetni pljuskovi najmanji problem jer su u ratu preživjeli mnogo gore stvari te da im blokada ceste ne predstavlja problem.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.