VELIKA KLADUŠA: Ogorčeni logoraši se zbog zločinca žele iseliti

VELIKA KLADUŠA: Ogorčeni logoraši se zbog zločinca žele iseliti

Vijest da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH ovjerila kandidatsku listu Laburističke stranke BiH za predstojeće lokalne izbore, na kojoj je kandidat za načelnika Velike Kladuše osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić (77), izazvala je ogorčenje i revolt među nekadašnjim borcima protiv izdajničke Abdićeve politike, kao i preživjelim logorašima njegovih ratnih kazamata u koje je zatvarao i mučio nevine branitelje BiH i patriote.

Ugrožena prava

Činjenica da će Abdić nesmetano u utrku za načelnika, u kojoj mu mnogi prognoziraju pobjedu s obzirom na broj njegovih pristalica u Velikoj Kladuši, toliko je pogodila bivše logoraše da čak razmišljaju i o iseljenju. Potvrdio je to u razgovoru za „Dnevni avaz“ i Alija Feriz, predsjednik velikokladuškog Udruženja logoraša.

– Nevjerovatno je da su dali mogućnost ratnom zločincu koji nas nije puškom ubio u ratu da nas sad, u miru ubija olovkom. Mi, bivši logoraši, najvjerovatnije ćemo se iseliti iz Kladuše i ja sam već određenu dokumentaciju o tome podnio Tužilaštvu BiH. Da je ovo pravna država, ona bi takvima zabranila kandidaturu – ogorčen je Feriz.

Ističe da su, uprkos zločinačkoj politici njihovog oca, zbog čega je Abdić i osuđen, njegova djeca kroz politički angažman sebi i svojim sljedbenicima osigurala položaj „građana prvog reda“. Svima drugima, kaže Feriz, ugrožena su osnovna ljudska prava.

– Što je najgore, mnogo je onih koji su „zaluđeni i zalupani“ njegovim idejama i oni će glasati za njega. Oni ne vjeruju ni u Boga koliko u njega – ističe Feriz.

Familijarna priča

Abdić će na predstojećim izborima imati četiri protukandidata, od kojih su tri iz različitih političkih stranaka, među kojima je i Asmir Ćufurović, kandidat SDA-SBB-a za načelnika. Potpredsjednik SDA Velike Kladuše Husnija Kudić kaže da Laburistička stranka, kandidirajući Abdića, eksperimentira na građanima ove općine.

Nezamislivo je, nastavlja Kudić, da neko s hipotekom presuđenog zločinca može stvarati ambijent za prosperitet. To je, ističe, prije svega jedna familijarna priča.

– Gdje je otac kandidat za načelnika, a kćerka (Elvira Jelenović-Abdić, op. a.) kandidat za nosioca liste, koja ima za cilj samo finansijsku korist. Nevjerovatan je pokušaj nekoga ko je organizirao logore i dokazana mu je krivica za ratne zločine da bude načelnik onima koje je zatvarao – ističe Kudić.

Podsjećamo, prema Izbornom zakonu BiH, neka osoba, iako je počinila ratni zločin, ukoliko je za to odslužila kaznu, nema zabranu kandidature na izborima.
Rušenje države

Abdić je 2003. godine pred Županijskim sudom u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnih zločina. Proglašen je krivim zbog uspostave takozvane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna suprotno Ustavu BiH te odgovornim za otvaranje logora u kojima je bilo zatvoreno i mučeno najmanje 5.000 ljudi. Iz zatvora je pušten 2012., nakon što je odslužio dvije trećine kazne, deset godina i devet mjeseci.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.