Poskupljuje gorivo u BiH

Poskupljuje gorivo u BiH

Ovu odluku Vijeće ministara BiH donijelo je još 29. juna ove godine a sada će se razmatra po hitnom postupku

Zahtjevi Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovine, Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, a sve po hitnom postupku sutra će se naći pred zastupnicima Zastupničkog doma PSBiH, piše novinska agencija Patria.

 

Ukoliko se ovi zakoni usvoje i prilagode zahtjevima Vijeća ministara građani u BiH će gorivo plaćati skuplje za 0,15 feninga. Ovakvu odluku Vijeće ministara BiH donijelo je još 29. juna ove godine a razmatra se po hitnom postupku u cilju poštivanja preuzetih ugovornih obaveza i osiguranja potrebnih sredstava za uredno servisiranje po ugovorima o zajmu sa EBRD-om za dovršetak započetih projekata vezanih za izgradnju cestovne infrastrukture u FBiH i RS.

 

Naime, u sporazumima kojim se financira izgradnja cestovne infrastrukture ugovorene su klauzule kojima se BiH obavezala da će se povećati akciza na naftne derivate što će predstavljati uvjet za efikasnost ovih kredita.

 

– Iz tog razloga, predmetni kreditni sporazumi ne mogu postati operativni dok se obaveza ne izvrši. Povećanjem akciza osigurava se dugoročna održivost javnih poduzeća koji se bave izgradnjom cestovne infrastrukture i ublažavaju rizici po proračune entitetskih vlada – ističu iz Vijeća ministara BiH.

 

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama istovremeno se usvaja s Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o sistemu neizravnog oporezivanja u BiH i Prijedlogom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda jer su međusobno uvjetovani i trebaju stupiti na snagu i početi se primjenjivati u isto vrijeme.

 

Inače, u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama utvrđene su sljedeće akcize za naftne derivate: dizel-gorivo i ostala plinska ulja 0,45 KM, kerozin 0,30 KM, motorni benzin-bezolovni 0,50 KM, motorni benzin 0,55 KM, lož-ulje 0,45 KM i biogorivo i biotekućina 0,45 KM.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.