Pljačke udvostručene za vrijeme godišnjih odmora: Lopovi popili i po piće dok su pljačkali kuću u Čarakovu

Pljačke udvostručene za vrijeme godišnjih odmora: Lopovi popili i po piće dok su pljačkali kuću u Čarakovu

Salihovići inače žive u Švedskoj što su lopovi iskoristili da im uđu u kuću i da je opustoše.

Banjalučanka se vratila sa ljetovanja u Grčkoj i zatekla opljačkanu kuću. U preduzećima, koja se bave zaštitom i osiguranjem stambenih objekata, kažu da je ljetovanje bez osiguranja imovine postalo luksuz

Bračni par Popović iz Modriče nedavno je ostao bez višegodišnje ušteđevine koja im je odnesena iz njihove spavaće sobe i to dok su oni doručkovali u dvorištu svoje kuće. Bezobzirni lopovi su u njihov dom ušli sa stražnje strane, a kada su naišli na otključana ulazna vrata, nije im mnogo trebalo da se domognu plijena od čak 13.000 KM.

Kako lopovi “rade”

Kako je ispričao Stevo Popović, da su opljačkani i to dok su bili u kući on i njegova supruga shvatili su sasvim slučajno. Naime, njihov sin Duško je od majke zatražio da mu zamijeni marke za eure, a kada je ona pošla do svoje spavaće sobe u kojoj je skrivala novac odmah je shvatila sa su pokradeni. Vrata su bila širom otvorena, a u sobi je izvršena premetačina. Novca na mjestu gdje ga je ostavila nije bilo. Nesretna žena je zbog stresa pala u nesvijest.

U razgovoru sa komšijama Popoviću su shvatili da su ih najvjerovatnije opljačkale dvije žene koje su toga dana viđene u blizini. Mještani su primijetili dvije sumnjive Romkinje koje su išle od kuće do kuće. Jedan od stanovnika Miloševaca navodno ih je zatekao prilikom pokušaja da uđu u njegovu kuću. Otjerao ih je, ali one su samo otišle do susjedne kuće koja je u vlasništvu Stevinog brata. Međutim, kako nam priča Popović, do plijena nisu ni tamo uspjele doći jer je njihove namjere prozrela vlasnica kuće i otjerala ih je. Tako su došle do kuće Popovića i naišle na otključana ulazna vrata.

– Kada smo mu ispričali šta se dogodilo, jedan od komšija nam je kazao da je dvije žene presreo automobilom dok su su se udaljavale od kuća i prijavio je policiji kako sumnja da su one kradljivice. Tvrdi da bi ih mogao i prepoznati kada bi ih opet vidio – priča nam Popović. Međutim, kradljivice nisu pronađene do danas.

Nedavno je lopov pokušao provaliti i u porodičnu kuću u selu Bok kod Orašja i to dok su vlasnici kuće spavali unutra. Međutim, primijetio ih je sin bračnog para koji je odmah pozvao policiju.

Prava prilika za “rad” lopova jeste i sezona godišnjih odmora. I dok se vlasnici kuća i stanova bezbrižno odmaraju na nekoj od plaža, lopov “ljetuje” u njihovom domaćinstvu i pustoši njihove dragocjenosti: novac, nakih, tehničku robu, umjetnine i drugi skupocjene predmete. Nisu rijetki oni koji su po povratku sa odmora zatekli provaljena vrata, razbacane stvari i polupana stakla.

– Još se nisam oporavila od šoka kada sam pretprošle godine pri povratku sa ljetovanja iz Grčke zatekla haos u kući. Vrata su bila obijena, namještaj ispreturan, a lopovi su odnijeli zlatni nakit – kazala je Banjalučanka koja zbog straha nije željela da joj objavimo ime.

Slično se desilo i Senadu Salihoviću iz Čarakova kod Prijedora koji inače živi u Švedskoj. Bezobzirni lopov je znajući da vlasnici nisu prisutni provalio u njegovu kuću. Pošto nisu mnogo našli kradljivci su nakon premetačine odmarali uz pivo koje su zatekli u frižideru. U isto vrijeme opljačkan je bračni par Musić iz Žegera kod Prijedora, koji su ostali kratki za novac i zlato u vrijednosti od 10.600 maraka. Inače, tokom prošle godine u Čarakovu su bile učestale provalne krađe u kuće posebno osoba za koje se zna da rade u inostranstvu.

U preduzećima, koja se bave zaštitom i osiguranjem stambenih objekata, kažu da je ljetovanje bez osiguranja imovine postalo luksuz. U preduzeću “Sector security” kažu da dnevno na teritoriji BiH imaju nekoliko desetaka intervencija. Kako ističu, u sezoni godišnjih odmora broj provala u stambene objekte se udvostruči, a u 95 posto slučajeva riječ je o objektima koji nisu osigurani. Profesionalni pljačkaši koriste specijalni alat za obijanje stanova. To su uglavnom takozvane čvake, češljevi, lomilice, a nerijetko i pajseri, žica ili kliješta.

Pomoć komšija

MUP RS-a kao i druge policijske agencije u našoj zemlji i ove godine ogranizuje kampanju “Ne dopustite lopovu da ljetuje u vašem domu”. Cilj akcije je da se građanima skrene pažnja da zaštite imovinu tokom odsustva. Prošle godine, samo tokom juna i augusta zabilježeno je oko 400 provalnih krađa na području RS-a.

Upravo zbog toga, policija je građanima dala upute kako da zaštite svoje domove i svoju imovinu u ljetnim mjesecima, naročito dok ne borave u svojim domovima. Ističu kako bi svi morali zaključavati vrata kuće i stanova u svako doba dana, ali i zatvarati sve prozore i vrata, naročito u ljetnom periodu jer provalnici i opasni lopovi nikada ne miruju i koriste svaki trenutak nepažnje. Putem svojih jataka, pronalaze žrtve i pljačkaju ih.

– Preporučuje se da ne spuštate roletne na prozorima do kraja, jer potencijalni izvršioci i to prate. Ako primijete da su roletne spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga. Ne ostavljajte ključeve ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i slično jer kriminalci znaju za skrivanje ključa na tim mjestima. Ukoliko putujete na godišnji odmor, obavijestite o tome komšije, oni će obratiti više pažnje na vaš stan ili kuću, a zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje. Ni u kojem slučaju na društvenim mrežama ne objavljujte da ste na odmoru jer je to „zeleno svjetlo“ za lopova da je kuća slobodna – apeluju iz policije.

Sigurnosne brave tek nakon pljačke

Još jedan od načina da građani zaštite svoju imovinu jeste njeno osiguranje,ali ova praksa, ističu u osiguravajućim kućama, u našoj zemlji još nije dovoljno zaživjela iako se svi objekti mogu zaštititi od krađe, poplave ili požara. Cijena osiguranja ovisi od vrijednosti imovine.

Zanimljivo je da građani ne poduzimaju preventivne mjere kako bi spriječili pljačke sve dok im se ne dogodi da ostanu bez dragocjenosti.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.