Istraživači genocida traže proglašenje 20. jula Danom žalosti u Prijedoru

Istraživači genocida traže proglašenje 20. jula Danom žalosti u Prijedoru

Istraživači unutar Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada pozivaju bosanskohercegovački politički establišment da se konačno oglasi kao politički glas žrtava, da zaštiti žrtve i zatraže proglašenje 20. jula Danom žalosti u Prijedoru.

Pozivaju sve istinske prijatelje istine, pravde, ljudskih prava i sloboda da širom svijeta dignu svoj glas za izgradnju spomenika ubijenoj djeci Prijedora.

Dvadesetog jula 1992. godine desio se jedan od najvećih zločina na području općine Prijedor u sklupu višegodišnje udružene zločinačke kampanje genocida. U toku jednog dana ubijeno je blizu 1.600 civila. Kontinuirano tokom mjeseca jula vršena su hapšenja, silovanja i deportacije Bošnjaka u logore Omarska, Keraterm i Trnopolje i druga mjesta zatočenja. Genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava na području općine Prijedor trajala su kontinuirano u periodu 1992-1995. Najmasovnija ubijanja izvršena su do ljeta 1993. godine. U Prijedoru su izvršeni nasilna, masovna deportacija i protjerivanje Bošnjaka i Hrvata, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

U tri najpoznatija logora smrti ubijeno je i mučeno više od 31.000 Bošnjaka i Hrvata, od toga je ubijeno više od 1000. U Prijedoru je organizirano izvršen masovni zločin silovanja. Silovano je više stotina Prijedorčanki.

Istraživači unutar Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada smatraju da je Prijedor paradigma zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Istraživači opominju da se Bošnjaci i Hrvati u Prijedoru i dalje teroriziraju.

Oni su i dalje poniženi građani drugog reda, bez osnovnih ljudskih prava i sloboda, navodi se u saopćenju.

 

Autor: Fena

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.