Građani BiH kreditno zaduženi više od firmi

Građani BiH kreditno zaduženi više od firmi

Prema podacima agencija za bankarstvo u BiH građani se kreditno zadužuju više nego firme.

 Prema podacima Agencije za bankarstvo FBiH, stanovništvo je u prva tri meseca ove godine uzelo 49,1 odsto svih kredita ili nominalno 5,7 milijardi KM, dok je u privatna preduzeća plasirano 5,4 milijarde KM ili 46,2 odsto, piše Dnevni avaz.

Na nivou države, prema podacima Centralne banke BiH za isti period, iznos kredita je veći za tri odsto u odnosu na lani pa se zaključuje da se radi o slabijem kreditnom zamahu.

Za kakav-takav rast kreditne aktivnosti, konstatuju u CB BiH, najzaslužnije je stanovništvo koje najčešće podiže kratkoročne gotovinske nenamenske i zamenske kredite ili dugoročne stambene kredite.

Iako je porastao i obim kredita odobrenih privredi, stopa rasta je skoro dvostruko niža u poređenju sa stanovništvom.

– Krediti stanovništvu su rasli po stopi od 4,2 odsto, dok su kreditni plasmani privredi povećani za 2,4 odsto. Vladin sektor na svim nivoima smanjio je u prvom kvartalu kreditnu zaduženost za 3,5 odsto u odnosu na isti period 2015 – podaci su CB BiH.

Prvi put nakon više godina smanjeni su nekvalitetni krediti koji u prvom tromesečju iznose 1,46 milijardi KM i u odnosu na 2015. smanjeni su za tri odsto ili 46 miliona KM. Udeo nekvalitetnih kredita, kao ključni indikator kvaliteta kredita, smanjen je sa 12,9 na 12,4 odsto.

Ekonomski stručnjaci zaključuju da je ovakav procentualni odnos kredita prema građanima i privatnom sektoru pokazatelj slabo razvijene ekonomije.

U evropskim zemljama je obrnuto, gde na kredite privatnim firmama otpada najveći deo plasiranog novca.

Profesor Jusuf Kumalić ističe kako je poželjni omer plasmana kredita 70:30 u korist privrede te da bi prioritet u kreditiranju potrošnje trebao biti na domaćoj robi, odnosno proizvodnji.

– Banke u BiH nemaju domaću konkurenciju i njihov je primarni cilj što veći kapitalni koeficijent, odnosno profit. Komercijalne banke u BiH ostvaruju najveći profit, što je nerealno s obzirom na to da privreda u tom iznosu pravi gubitke, a to znači da su se banke „otuđile“ od bh. ekonomije i interesuje ih samo njihov profit – ističe Kumalić.

Na nivou BiH stopa “loših kredita” je oko 15 odsto, a u FiH oni iznosila 12,4 odsto.

Situacija sa kreditima u Republici Srpskoj je složenija, jer banke ne mogu naplatiti skoro 800 miliona KM kredita.
Nekvalitetni krediti u odnosu na prošlu godinu veći su za 36 miliona KM ili pet odsto. Ovi loši krediti učestvuju sa 15,18 odsto u ukupnim kreditima.

Banke u Srpskoj potražuju 513,4 miliona KM, što čini 11 odsto ukupnih kredita.    

avaz

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.