Zlatan Nalić otkriva zašto veliki talenti prečesto ne postanu veliki igrači

Mnogo puta smo vidjeli kako mlade balkanske, afričke ili skandivaske reprezentacije osvajaju svjetska prvenstva, a njihove seniorske selekcije ne mogu ponoviti ni sličan uspjeh.

Švedska reprezentacija je prvak Europe među selekcijama starosti do 21 godinu, a njihova A reprezentacija na Euru 2016 nije napravila uspjeh koji može biti i sjenka uspjehu njihovih mladih kolega.

O razlogu zašto veliki talenti prečesto ne postanu veliki igrači pričali smo možda i sa najboljim sagovornikom, europskim šampionom, trenerom-konsultantom u mladoj reprezentaciji Švedske Banjalučaninom Zlatanom Nalićem (47).

“Najteži prelaz u fudbalskoj karijeri je upravo taj za koji me pitate.

Iako me većina poznaje po uspjehu sa U21 reprezentacijom Švedske u kojem sam bio jedan od sudionika i osvojio posljednje Europsko prvenstvo ipak moram da kažem da nikada nisam radio sa mladjim selekcijama do ovog Europskog prvenstva. Bilo mi je jako korisno i iz tog šampionata sam izvukao mnogo drugačijih iskustava od onih koje sam imao sa A selekcijama. Sada sam mnogo kompletniji trener i vjerodostojniji sagovornik kada su u pitanju U21 selekcije.

Ovaj problem prelaska igrača sa talenta na gotovog igrača bio je jedan od problema sa kojima sam se često susretao u A timovima za koje sam radio. Igrači jednostavno nestanu.

Napraviti uspješan prelaz sa talenta na etabliranog fudbalera se pokazalo kao jako teško.” govori Zlatan Nalić.

Različiti razlozi u Švedskoj i Bosni i Hercegovini?

“Ja naravno imam svoje viđenje zašto se taj problem pojavljuje u mnogo država i njihovih timova. Razlozi su slični u BIH i u Švedskoj npr., sa nekim eventualnim kulturološkim razlikama koje su specifične od države do države.

Razlog zasto se to dešava u BiH vi znate vjerovatno bolje nego ja. Što se tiče Švedske mislim da  smjena generacija nije ostvarena onako kako se to željelo uraditi. Razlog je za moj pojam vrlo jasan.

Većina tih mlađih igrača koji su se pokazali kao potencijalni reprezentativci su brzo nestali zato što su i oni sami, a i njihovi menadžeri, pa možda čak i roditelji igrača bili nestrpljivi.

Selektori su nemoćni u tom slučaju.” smatra Nalić.

Želja za novcem uništi karijeru?

“Sa ovim želim da kažem da se mnogo mladih perspektivnih igrača koji još nisu formirani pojavi u nekoliko utakmica gdje im atrakciona i tržišna vrijednost poraste i samim tim ukaže mogućnost da promijene klub i potpišu ekonomski gledajući bolji ugovor od postojećeg.

Tu često naprave grešku jer prvo gledaju platu i bolji klub, a zanemare minutažu i osjećaj duševnog mira i spokoja. Često sam svjedok da još uvijek mladi igrači rade na taj način i tako uglavnom završe svoju karijeru igrajući za B i C timove europskih klubova. Mislim da bi, ako uzmem švedsku ligu  kao primjer, liga imala mnogo bolji status ukoliko bi ti mladi igrači ostali godinu-dvije duže u klubovima gdje su uspješni i gdje im ide dobro i gdje osjećaju sigurnost. Na ovaj način bi i A reprezentacije imale veću korist jer bi u tom slučaju imala gotove igrače na raspolaganju. To se odnosi i na druge zemlje.

Ništa ne razvija igrača bolje  nego vjera u igrača, status koji mu se daje, minutaža i osjećaj važnosti u cijelom projektu. To mu povećava ličnu zonu sigurnosti i samim tim dolazi do velikog razvitka radnih sposobnosti igrača.

Preran odlazak ili pogrešan izbor kluba često donosi sve suprotno od ovoga sto sam naveo i igrači gube samopouzdanje i time nestaju.” govori Zlatan Nalić.

Kako je moguće da Švedska seniorska reprezentacija ne može napraviti uspjeh ni približan onom kakav su napravili U21 igrači?

“Moje mišljenje je da je upravo to i razlog relativno loše smjene generacija u švedskoj reprezentaciji. Igrači koji su bili najperspektivniji i bili igrači na kojima švedski fudbal treba da pravi budućnost otišli su veoma rano, veoma mladi u veće klubove za bolju platu. ali nemaju ni minute igre za ekipu gdje su potpisali ugovor. To ostavlja svoje posljedice kasnije. Kada  selektor treba da sastavi A reprezentaciju na papiru ima mnogo dobrih fudbalera koji mogu biti oslonac tima, ali u klubovima gdje se sada nalaze sjede na klupi ili ih nema ni na klupi.

U svim reprezentacijama inače igraju najbolji igrači koji su trenutno dostupni, sto ne znači i da su to najbolji igrači koje ta reprezentacija ima.

Postoji vjerovatno mnogo igrača koji su bolji ali trenutno nemaju minutažu tako da ne mogu ni biti uzeti na spisak reprezentacije. Možda bi trebalo napraviti zaokret u razmišljanju mladih igrača i pokušati im objasniti da je minutaža najbolje rješenje i ekonomski i u smislu ličnog fudbalskog napretka. Ako igraš možeš i da se prodaš, a ako ne igraš teško je povjerovati da te neko želi angažovati mladog, nedokazanog i još sa tribina.

Ovo gore spomenuto je razlog za koji tvrdim da je jedan od ključnih razloga zašto igrači kasne ili nikada ne dođu do A reprezentacije, a drugi razlog je naravno losa procijena igrača u mlađim kategorijama gdje je neki igrač iz nekog razloga forsiran a fudbalski to nije zaslužio.” otvoren je Nalić.
Navijači su najbolji kriterij?

“Sve možeš u fudbalu prevariti, ali ne i navijače. Oni su ti konzumenti pred koje moraš na kraju izložiti svoj proizvod i oni taj proizvod ili prihvate ili ne prihvate.

Mislim da se često dešava da u državama slabijeg društvenog uredjenja pojedinci ostvaruju profit na neki nesportski način tako da igrači slabijih kvaliteta stoje kao prepreka u razvojnom putu talentovanih igraća koji bi realno mogli biti budućnost reprezentacija.” zaključuje Zlatan Nalić.

Nalić je bivši fudblaer Slobode, Borca, Čelika, Panathinaikosa i Mjallbya, a kao trener radio je u ulozi konsultanta za niz timova u Ligi Šampiona i velikih svjetskih reprezentacija, a trenutno obnaša funkciju trenera-konsultanta u “A” i “U21” švedskoj reprezentaciji.

Javnost u Bosni i Hercegovini ga pamti kao organizatora talent kampa FSBIH “Otvorena Vrata” u Skandinaviji, ali i kao kandidata za pomoćnika selektora u prošlogodišnjoj kandidaturi Sergeja Barbareza na mjesto selektora BiH.

Dio svog trenerskog obrazovanja stekao je u Centru za edukaciju Fudbalskog saveza BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.