Lažne “kroksice” izazivaju rak

Lažne “kroksice” izazivaju rak

Plastične sandale, poznate kao imitacija „kroksica“, prepune su vrlo toksičnih i kancerogenih materija koje u tijelo ulaze preko kože, rezultat je istraživanja njemačke televizije WDR.

Šokantno otkriće uznemirilo je kupce „kroksica“ na pijacama širom regiona. U njihovom sastavu pronađeni su policiklični aromatski ugljenohidrati koji su izrazito kancerogeni. Tako je šest od deset sandala na ispitivanju imalo otrovne materije i to u većoj mjeri nego što je preporučeno. Originalne „kroksice“ nemaju štetne materije, ali je utvrđeno da zbog prisutnosti dva rastvarača mogu da izazovu iritaciju kože i alergije.

U „Jugoinspektu“ ističu da proizvođači stavljaju policiklične aromatske ugljenohidrate u sandalu kako bi omekšali tu obuću.

– Tek ako inspektor posumnja na proizvod, može ga poslati na ispitivanje. Međutim, malo je inspektora. Veći uvoznici kontrolišu kvalitet proizvoda, ali ne i hemijski sastav. Prošle godine smo u jednom broju japanki našli otrovne sastojke, zbog čega su povučene iz prodaje – naglašava Saša Filipović, direktor Sektora za tekstil i kožu u „Jugoinspektu“ u Srbiji.

Gledajte originalnu deklaraciju

– Ko hoće bezbjedno da kupuje, trebalo bi da ide u regularne prodavnice i uzima obuću s deklaracijom na srpskom jeziku, u kojoj bi trebalo da se nalazi sve – od zemlje porijekla do sirovinskog sastava – ističu stručna lica.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.