Danas nastavak suđenja Mahmuljinu

Danas nastavak suđenja Mahmuljinu

U Sudu BiH danas bi trebalo biti nastavljeno suđenje nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Mahmuljina optužnica tereti za zločin nad ratnim zarobljenicima, ranjenicima i srpskim civilima, jer u svojstvu komandanta Trećeg korpusa, u čijem sastavu je djelovao i odred “El mudžahedin”, u toku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija na širem području Zavidovića i Vozuće, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području.

Na ročištu održanom 8. juna, svjedok Tužilaštva BiH Miodrag Samac potvrdio je da su srpski vojnici, koje su zarobili pripadnici jedinice “El mudžahedin” na vozućkom ratištu 1995. godine, bili izloženi strašnim psihofizičkim torturama u kampovima u mjestima Livada i Gostovići.

Samac je rekao da je sa trojicom saboraca Prnjavorske lake brigade Vojske Republike Srpske, zarobljen 21. jula 1995. godine, nakon pada kote 552.

“Kada je pala linija, nas četvorica smo se povlačili kroz šumu. Na nas su pucali i megafonom zvali da se predamo. Odlučili smo da se predamo, jer smo mislili da je riječ o Armiji BiH, a kada smo to učinili, vidjeli smo tamnopute ljude koji su govorili nepoznatim jezikom, nosili marame i bili šaroliko obučeni”, ispričao je Samac.

Svjedok je ispričao da su Vinka Aksentijevića odvojili iz grupe da bi ostale srpske vojnike zvao da se predaju, a njih trojicu, žicom vezanih ruku, odveli u jednu kuću u Livadama u kojoj su zatekli vezane Igora Guljevatija, Velibora Dragičevića i Krstana Marinkovića.

Potvrdio je da su u kampu bili do 23. avgusta 1995. godine kada su ih, nakon više pokušaja, preuzeli pripadnici takozvane Armije BiH i prebacili u Kazneno-popravni zavod Zenica.

Svjedok je rekao da je tamo dao izjavu nekom inspektoru, koji mu je rekao da ne spominje mudžahedine i da su loše postupali prema njima, te potvrdio da je potpisao datu izjavu iako je nije pročitao.

Drugi svjedok Velibor Tošić ispričao je da je 21. jula 1995. zarobljen zajedno sa Krstanom Marinkovićem i Petkom Marinićem, te da su odvedeni u kuću u Livadama gdje su zatekli ranije zarobljene srpske vojnike, a potom dovedeni Vinko Aksentić, Goran Stokanović i Miodrag Samac.

On je kazao da su nakon mjesec dana provedenih u ovom kampu, gdje su prošli strašne torture, prebačeni u Kazneno-popravni zavod Zenica.

Nastavak suđenja Mahmuljinu zakazan je u 13.00 časova.

 

Srna

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.