Na OI u Rio ide najkvalitetniji olimpijski tim do sada, Tuka će nositi zastavu

Na OI u Rio ide najkvalitetniji olimpijski tim do sada, Tuka će nositi zastavu

U susret Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeirou, Olimpijski odbor BiH (OOBiH) krenuo je sa kampanjom simboličnog naziva “PatRIOt”.

Cilj kampanje je na najbolji način ispratiti i ohrabriti naše sportaše koji će nas predstavljati narednog mjeseca u Riju.

Olimpijske igre Rio 2016. su prioritetni projekat Olimpijskog odbora BiH (OOBiH) u posljednje dvije godine. OOBiH je za navedene Igre osigurao rekordan broj olimpijskih stipendija.

Naši sportaši su postigli rekordan broj rezultata sa A normom, što znači da je ovo najkvalitetniji bh. olimpijski tim do sada. U poređenju sa Londonom 2012. sportska delegacija na OI Rio 2016. će biti dvostruko veća.

“Organizacija projekta isključujući stipendije će koštati cca. 400.000 KM. OOBiH je osigurao nešto preko 50 posto sredstava. Očekujemo da ćemo ostatak pokriti uz pomoć Ministarstva civilnih poslova BiH i resornih ministarstava FBiH i RS, te naših sponzora kojima dugujemo veliku zahvalnost”, ističe Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog odbora BiH.

Na OI Rio 2016. će nastupiti deset sportaša u atletici, judu, tenisu, streljaštvu i plivanju. Pored sportaša u delegaciji će biti devet trenera, šef misije, zamjenik šefa misije, press attache, fizioterapeut i Predsjedništvo OOBiH. Na svečanom defileu otvaranja Olimpijskih igara, BiH će predstavljati delegacija od 23 člana.

“Očekujemo da će nas sportaši na čelu sa Amelom Tukom obradovati svojim rezultatima. Uvjereni smo, da će dostojanstveno predstavljati BiH i dati sve od sebe kako bi postigli svoj maksimum i ostvarili najbolje rezultate. OOBiH je kroz stipendije i putne troškove za kvalifikaciona natjecanja olimpijcima u pretekle 4 godine uplatio ukupno 512.640 KM kako bi se što bolje pripremili za olimpijski nastup”, dodao je Kvesić.

Uporedo sa četverogodišnjim pripremama za Rio, OOBiH je u ovom periodu uspješno organizirao nastup naših sportaša na dva Evropska olimpijska festivala mladih (EYOF) – Montafon (Lihtenštajn/Austrija) i Tbilisi (Gruzija), prve Evropske igre Baku (Azerbejdžan), prve Mediteranske igre na pijesku Pescara (Italija), Zimske Olimpijske igre mladih (YOG) – Lillehammer (Norveška), a poslije OI počinjemo sa intenzivnim pripremama za zimski i ljetni EYOF 2017. (Erzurum, Turska i Gyor, Madžarska), Mediteranske igre Tarragona 2017. (Španija), i zimske OI PyeongChang 2018. (Južna Koreja).

Prezentacija Olimpijskog tima BiH za RIO 2016. će biti održana u utorak, 26.07.2016., u prostorijama Olimpijskog odbora BiH.

Zastavu na otvaranju će najverovatnije nositi atletičar Amel Tuka, ali će o tome definitivno biti odlučeno u četvrtak 14. 07. 2016.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.