Danas ukop djece, staraca i nekompletnih tijela: 127 tabuta kao simbol potrage za istinom

Danas ukop djece, staraca i nekompletnih tijela: 127 tabuta kao simbol potrage za istinom

Dvadeset i jednu godinu od genocida Srebrenica, gradić u istočnoj Bosni još jednom postaje središte opomene, sjećanja, spoja smrti i života, i prisjećanja na činjenicu da će potraga za istinom trajati još godinama.

Srebrenica se u nedjelju pretvorila u posljednju stanicu hodočasnika koji su svoju želju odavanja počasti ubijenim Bošnjacima Podrinja odali na svoj način – marširanjem, trčanjem, vožnjom biciklima i motociklima, padom na koljena pred imenima žrtava, minutom šutnje…

127 tijela, a samo 11 kompletnih

Nekoliko hiljada građana Bosne i Hercegovine i svijeta danas će ispratiti 127 tijela likvidiranih Srebreničana. Njihove porodice ovim 11. julom zatvorit će jedno poglavlje u svom životu. Mnogi od njih to neće moći učiniti jer će svoje najmilije morati ukopavati više puta.

Od 127 tijela koja će danas biti ukopana samo njih 11 su kompletna, 12 žrtava ubijeni su kao djeca, od kojih je najmlađe imalo samo 14 godina. Najstariji ubijeni Podrinjac imao je 77 godina.

Porodice i hodočasnici su zelene tabute prenijeli iz bivše Fabrike akumulatora na musalu Memorijalnog centra u Potočarima. Tabuti će na tom mjestu sačekati svoj konačni put, onaj koji ih vodi u konačni smiraj.

Doček gostiju u Crnoj sobi

Prema protokolu, već u 8:30 sati ujutro počinje doček gostiju u Crnoj sobi u Potočarima, a potom u 11 počinje komemoracija, odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve genocida.

Vjerski dio programa počinje učenjem Kur’ana tačno u podne, a slijedi spajanje podne i ikindija namaza u 13 sati. Dženaza će biti klanjana u 13:20 sati, a predvodit će je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Slijedi iznošenje tabuta od musalle do mezarja i čitanje imena žrtava genocida, a potom učenja na kaburima.

Bez aplauza

Događaj u Potočarima i ove godine ispratit će brojne delegacije čije prisustvo učesnici Marša “Sarajevo-Nezuk-Potočari” pozivaju na svojevrsni bojkot odsustvom aplaudiranja.

Da sve prođe u najboljem redu zaduženi su Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, SIPA, OSA, MUP-a FBiH, MUP TK, Policija Distrikta Brčko, MUP RS, Granična policija, ICITAP, EUFOR, te LOT Bratunac.

Najmanje 8.372 osobe, najvećim brojem podrinjski Bošnjaci, likvidirane su u periodu između 11. i 13. jula 1995. godine nakon što je “zaštićena” zona UN-a pala u ruke Vojske Republike Srpske.

Plansko masovno zarobljavanje, a potom i masovno ubijanje zarobljenika, pripadnika jedne etničke grupe, odrednice su zbog kojih se događaji iz jula 1995. godine nazivaju genocidom.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.